Coincidint amb el desè aniversari de la institució de l’Any Internacional del Voluntariat de l’ONU, la UE celebrarà el 2011 l’Any Europeu del Voluntariat

Més de 100 milions d’europeus estan compromesos amb activitats de voluntariat i experiències solidàries per millorar la societat. Europa compta també amb diverses idees, models i tradicions pel que fa al voluntariat.

L’Any Europeu del Voluntariat s’ha fixat, entre d’altres, els objectius de promoure el voluntariat com a part del foment de participació cívica; impulsar i millorar la qualitat de les organitzacions de voluntariat; recompensar i donar reconeixement a les activitats voluntàries; i augmentar la consciència del valor i la importància del voluntariat.

Catalunya compta amb més de 15.000 associacions actives, 2.500 fundacions i més de 600.000 persones voluntàries. El Departament de Governació i Administracions Públiques té la competència de la Generalitat en aquest àmbit. En aquest sentit, el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat és el document que determina els eixos, les línies estratègiques, objectius i mesures que es portaran a terme des del Govern els propers anys per potenciar la incidència pública i social de l’associacionisme i el voluntariat.