
AFEV aposta pel potencial dels joves i el seu compromís per tal de lluitar contra les desigualtats socials, i en concret contra l’exclusió educativa de grups de joves en situació de risc en barris i entorns desfavorits.
Des del 2008 es troben ubicats i treballant a Catalunya, 10 anys més tard es van ramificar cap al País Valencià, promouen el voluntariat social universitari, apropant extrems per generar sinergies positives i vincles que lluitin contra les desigualtats socials i l’exclusió educativa que la infància i el jovent pot patir en territoris que social i econòmicament poden generar un risc i d’exclusió social, apartant-los, per diferents circunstàncies del seu dret a l’educació i al seu dret a desenvolupar-se com a persona plenament.
La seva visió està basada en la premissa d’Eduardo Galeano: “molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”. I vetllen per a fer-ho possible, cada dia, des de la seva associació.
La mentoria social i educativa és la fórmula de fer l’acompanyament. Formen part de la Coordinadora de Mentoria Social i del European Center for Evidence-*Based Mentoring.
Els seus principals projectes actuals són:
- enTàndem: és un projecte de mentoria social i educativa on una persona jove voluntària fa de referent a un infant, adolescent o jove en situació de dificultat personal o social.
- Prometeus: és un programa comunitari que vetlla perquè els i les joves dels barris més vulnerables de Barcelona puguin accedir a la universitat i cursar estudis superiors amb èxit.
- Kompartir pis (KAPS): és un projecte solidari pel qual estudiants universitaris comparteixen un allotjament i al mateix temps realitzen accions amb i per a la comunitat del territori on viuen.
Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?
Va néixer a França el 1991 amb l’objecte de mobilitzar d’estudiants joves voluntaris per a la seva col·laboració en accions de solidaritat, en particular en barris en dificultat. El 2008 va aterrar a Barcelona.
En quins àmbits i territoris actua?
Àmbits: infància, adolescència i joventut, educació, cultura, acció comunitària
Territoris:
- Província de Barcelona:
- Barcelona ciutat: Districte de Sant Martí, barris del Besòs, la Verneda, Clot, Poblenou, el Casc Antic, el Carmel, Verdum, Baró de Viver, el Bon Pastor, Torre Baró, Vallbona, Turó de la Peira i Can Peguera i La Prosperitat.
- Altres municipis de la província de Barcelona: Santa Coloma de Gramenet, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Badalona, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Esplugues, Cornellà, Sant Joan Despí, Martorell, Granollers i Canovelles i Esplugues, Sant Pere de Ribes, Mollet del Valles i Montcada i Reixac, Mataró i Badia del Vallès.
- Catalunya Central: Vic, Manlleu, Manresa, Sant Vicenç de Montalt, Cardona (a l’espera de la confirmació de Castellgalí i Artés)
- Província de Lleida: Alcarràs, Cervera, Guissona i Mollerussa
Sempre ha tingut persones voluntàries?
Sí, és la base i la finalitat de l’entitat.
Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?
L’AFEV no és una entitat massa habitual, no tenim assemblea; així doncs busquem espais alternatius on les persones voluntàries puguin expressar-se i donar la seva opinió/idees/propostes en vers l’entitat i els projectes.
En ser l’objecte últim de l’entitat, la seva mirada i la seva opinió és molt important.
En l’acció voluntària, són els mentors i mentores dels projectes els que participen puntualment donant suport en algunes accions dels projectes. També aporten compromís, motivació, esperit crític i de canvi, coneixement.
Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?
El projecte de voluntariat i la implicació del voluntariat ha estat força semblant des del principi.
Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?
Un reconeixement molt important a la trajectòria de l’AFEV, així com al voluntariat que setmana a setmana lluita per a la transformació social; va evidenciar la consolidació de la nostra entitat justament l’any del nostre 10è aniversari.
Va ser un GRAN orgull guanyar-lo!!
Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.
Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://afev.cat/ o fer voluntariat: https://afev.cat/voluntariat/
Les seves xarxes socials:
https://www.instagram.com/afevcat/
https://www.facebook.com/afevcat