Nens amb malaltia oncològica pintant un mural a la paret
Imatge cedida per FCPCcat


L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya és coneguda per dues grans campanyes que han fet arribar a la ciutadania el “posa’t la gorra” i “RockpelsXuklis“, amb dues sempre amb l’objectiu final de fer de nexe entre la societat i les famílies amb l’objectiu de normalitzar la malaltia, i finançar tots els programes d’acompanyament a les famílies que han de viure un procés oncològic. L’associació que va néixer a partir d’un grup de pares que va veure les carències i necessitats de les entades oncològiques infantils, fa crear la Casa dels Xuklis (éssers especials que tenen la virtut de xuclar els mals rotllos que genera el procés de la malaltia), i aquesta ha estat un motiu de dinamització comunitària al barri, d’accions participatives que han ajudat al finançament de la casa i al benestar de les famílies i nens que s’han trobat en un procés oncològic lluny dels seus domicilis.

L’Associació vol:

  • Sensibilitzar la societat a través de la música per donar a conèixer el càncer en infants i adolescents i les repercussions que se’n generen a partir del diagnòstic.
  • Generar recursos propis i promoure un model d’implicació i participació ciutadana a través d’un esdeveniment solidari.
  • Garantir la gratuïtat dels serveis que l’AFANOC ofereix a les famílies, tant als hospitals com a la Casa dels Xuklis i a les seus de Barcelona, Tarragona i Lleida.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

Va ser constituïda l’any 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies. La seva missió és la de treballar perquè el seu desenvolupament afectiu i educatiu sigui el més adequat a les seves especials circumstàncies. En les malalties de llarga durada la salut psicosocial és fonamental, per això AFANOC vol complementar el treball mèdic des de la perspectiva de les mares i pares dels infants.

En quins àmbits i territoris actua?

L’AFANOC, desenvolupa la seva tasca als hospitals de Sant Joan de Déu i Vall Hebron. Compta amb seus a Barcelona, Lleida i Tarragona per atendre les famílies al seu territori. A més, ha construït La Casa dels Xuklis, una llar d’acollida temporal per a les famílies que s’han de desplaçar perquè el seu fill o filla rebi tractament als hospitals de referència, ubicats a Barcelona.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Des del moment de la seva creació, l’AFANOC va comptar amb persones voluntàries que es van implicar en l’entitat, especialment desenvolupant tasques logístiques i formant part de la Junta. Al 1992 l’AFANOC va ser una de les primeres entitats socials que s’incorpora a un centre sanitari públic per participar en la millora de la qualitat assistencial, amb el suport del voluntariat. Amb el temps, el voluntariat també intervé fent acompanyament domiciliari, a La Casa dels Xuklis i participant en actes i campanyes i realitzant en accions de sensibilització (xerrades, etc.)

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

El voluntariat representa un dels pilars més importants de l’entitat, un suport imprescindible sense el qual no seria possible portar a terme diferents projectes d’atenció i acompanyament a les famílies, tant a dins com fora dels hospitals, les tres seus de l’AFANOC i La Casa dels Xuklis. La persona voluntària aporta el seu temps, habilitats i energia per millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies. A l’AFANOC comptem amb voluntariat domiciliari, hospitalari, administratiu, d’actes i campanyes i en accions d’informació i sensibilització. També a La Casa dels Xuklis.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

Amb relació al voluntariat, l’entitat ha evolucionat acord amb les recomanacions vigents i les actualitzacions de la Llei de Voluntariat. Es fa una selecció més curosa i tenint en compte les diferents realitats actuals existents, per tal de cuidar, d’una banda, als infants i adolescents i les seves famílies i, d’altra banda, a les mateixes persones voluntàries. Arran de la COVID-19 i de l’arribada de famílies desplaçades (degut a la guerra a Ucraïna, per exemple) hem hagut d’adaptar-nos a les noves necessitats i circumstàncies socials i això ens ha ajudat a explorar noves formes de voluntariat i a adoptar nous recursos.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

L’entitat compta amb diferents premis al voluntariat ( els anys 98, 2006 i 2009) És el reconeixement a la tasca de moltes persones i per l’entitat suposa un honor poder estar amb elles. Un premi és el millor indicatiu de què s’estan fant bé les coses. Això ens fa creixer i donar el millor cada dia.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://afanoc.org/
Cada vegada són més les persones que volen passar a l’acció i pensen que oferint part del seu temps lliure per ajudar als altres és la millor manera de contribuir al bé comú. És per això que la figura de la persona voluntària s’ha convertit en un motor indispensable dins la nostra societat actual.

A AFANOC pots fer diferents tipus de voluntariat:

  • Hospitalari
  • A la Casa del Xuklis
  • Domiciliari
  • Actes i campanyes
  • Tasques administratives.

Tens tota la informació a voluntariat AFANOC.

Les seves xarxes socials:

https://www.instagram.com/afanoc_org/

https://www.facebook.com/AFANOC

https://twitter.com/AFANOC?s=20