Mural participatiu. Arc de Sant Martí AFAMMCA
Imatge cedida per AFAMMCA


En aquest article us volem presentar a AFAMMCA. L’entitat treballa per fomentar la inclusió, l’autonomia i l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i ofereix suport, serveis i recursos tant a les famílies com a les persones afectades sense oblidar una mirada cap a la societat i la seva sensibilització.

La seva Missió és atendre les necessitats de les persones amb un malestar psicològic i/o afectades per algun trastorn mental i les seves famílies per millorar la seva qualitat de vida, donar orientacions des de la responsabilitat social i la confidencialitat.

Els seus objectius principals són:

  • Donar suport, acompanyar i promoure la recuperació de les persones amb un malestar psicològic i/o algun trastorn  mental i les seves famílies.
  • Reivindicar i col·laborar per fomentar la inclusió social de les persones que pateixen un trastorn mental greu.
  • Sensibilitzar a la societat sobre aspectes que envolten el concepte de salut mental.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

Va néixer l’any 1986 de mà d’un grup de famílies de persones amb diagnòstic de salut mental.

En quins àmbits i territoris actua?

Ens ubiquem a Barcelona ciutat i rodalia i treballem a l’àmbit de la salut mental.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Sí, des del inici l’associació, l’entitat es va crear per un grup de persones voluntàries. Avui en dia, encara tenim persones voluntàries vinculades des dels orígens de l’entitat, familiars implicats i també noves persones voluntàries amb formació i/o experiència en el món social (psicologia, educació social, integració social, etc.).

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

Les persones voluntaries a l’associació donen suport als professionals en les activitats grupals dirigides a primera persona i als familiars. Alhora, també participen en algunes accions de sensibilització que fem a la ciutat. Les persones familiars que són voluntàries col·laboren formant part de la junta directiva de l’associació.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

Les persones voluntàries a l’associació són un factor clau pel bon funcionament de les activitats perquè aporten noves idees que promouen canvis positius en la nostra intervenció. A més a més, s’han convertit en agents de sensibilització al voltant de la salut mental en el seu entorn i aquest fet afavoreix tota la tasca que es realitza al voltant de la salut mental, així com ajuda també a la inclusió de les persones amb diagnòstic de salut mental.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Guanyar el Premi Voluntariat aquest darrer any va significar un reconeixement a la tasca que duen a terme les persones voluntàries de la nostra associació i al nostre treball al voltant de la conscienciació sobre la importància de la salut mental.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://www.afammca.org/