Grup de voluntaris i tècnics a la vora del riu
Imatge cedida per l'Associació Hàbitats

Associació Hàbitat és una entitat sense afany de lucre creada l’any 1997 amb la missió d’apropar les persones a l’entorn natural per fomentar la conservació dels ecosistemes, la biodiversitat i el patrimoni. Els seus principals pilars són l’educació, el voluntariat i la participació, d’on sorgeix la premissa de l’Entitat: conèixer, compartir i conservar. Associació Hàbitats és una entitat declarada d’utilitat pública.

El projecte neix al Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (Facultat de Biologia), on professorat i alumnes conceben una iniciativa que combina el vessant ambiental amb la social, ideant així un gran projecte de participació ciutadana i de voluntariat ambiental per l’anàlisi, seguiment i millora dels ecosistemes fluvials.

El Projecte Rius basa la seva tasca en tres pilars fonamentals:  

  • La importància de l’educació per conèixer millor els ecosistemes aquàtics.
  • La constància del treball del voluntariat, que vetlla per la conservació d’un tram de riu a l’àmbit local.
  • El foment de la participació ciutadana, com a eina fonamental que ens condueix cap a una societat més conscient i capacitada per emprendre accions de protecció i millora d’aquests ecosistemes.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

Es va crear l’any 1997 a la Universitat de Barcelona, on un grup de docents i d’alumnes de la facultat de biologia van veure la necessitat d’implicar la ciutadania en el coneixement i la conservació dels entorns fluvials.

En quins àmbits i territoris actua?

Els projecte de l’entitat uneixen els vessants social i l’ambiental. En el pla territorial s’actua al conjunt de Catalunya.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Sí, des del seu origen.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

Hi ha persones voluntàries de l’Associació que col·laboren en la gestió quotidiana. També hi ha persones voluntàries dels projectes, que duen a terme tasques molt concretes relacionades amb la ciència.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

El nombre de persones voluntàries ha crescut constantment des dels inicis fins ara. El Projecte Rius, la nostra principal iniciativa de voluntariat, ha doblat el nombre de participants en els últims 10 anys. Concretament, en l’últim any, la participació s’ha incrementat un 15%.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Suposa poder invertir en atenció al voluntariat: assessorament, incorporació de noves persones voluntàries, activitats de formació, materials i eines per a la tasca voluntària, seguiment i revisió, etc. En definitiva, fer possible el projecte de voluntariat, que mai disposa de finançament estable.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://www.associaciohabitats.cat/

Les seves xarxes socials:

https://www.instagram.com/habitatsassociacio/

https://www.facebook.com/associaciohabitats/