Tres nens alçant les mans, contents, de tres orígens ètnics diferents i amb tres futurs per escriure
Imatge cedida per Casal dels Infants

“Ens mou poder construir una societat que ofereixi igualtat d’oportunitats a tots els infants i joves”

El Casal dels Infants, és una associació no governamental i no lucrativa que treballa des de 1983, fent costat als infants, joves i famílies en risc d’exclusió, sota el convenciment que per més dura que sigui la realitat, es poden superar les desigualtats, aprofitar les oportunitats i tirar endavant, si es rep un acompanyament real, personalitzat i les suficients eines per tirar endavant mirant el futur com una possibilitat, aconseguint millores concretes que ho facilitin. L’entitat entén l’acció social en clau d’educació, treball i família, i l’atenció a les noves necessitats que arriben amb els nous panorames socioeconòmics i de canvi climàtic. És necessari comptar amb la mobilització ciutadana, treballar la sensibilització sobre la problemàtica real dels infants i les seves famílies, fer créixer programes de voluntariat actiu.

Amb aquests objectius de treball:

  • Per una societat més justa i equilibrada, basada en la igualtat d’oportunitats perquè tots els infants i joves, i les seves famílies, puguin tirar endavant per construir-se una vida digna
  • Per una societat oberta i acollidora, que no jutgi ni estigmatitzi ningú per ser diferent
  • Per una societat formada per persones de mirada crítica, que identifiquen la injustícia i hi actuen amb una visió participativa i transformadora
  • Per una societat responsable, en la que totes i tots, ciutadans i ciutadanes, escoles, empreses i organitzacions, institucions públiques, mitjans de comunicació, ens comprometem a construir conjuntament entorns promocionadors per als infants i joves
  • Una societat que no accepti que la pobresa sigui hereditària.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

El Casal dels Infants va néixer el 1978 per donar resposta a necessitats socials del barri del Raval (antic Distrito Quinto o barri Xino) de Barcelona. En aquell moment es va detectar que hi havia molts infants que no anaven regularment a l’escola, i un grup de persones voluntàries es van unir per poder donar oferir un lloc segur on els infants poguessin fer activitats lúdiques, jocs, dinàmiques, etc. Es trobaven a les tardes de dilluns a divendres, però també marxaven d’excursió els caps de setmana per estar en contacte amb la natura i quinze dies de colònies al juliol. El 1983 és quan el casal es constitueix com a entitat, de manera oficial.

En quins àmbits i territoris actua?

El Casal és present a Barcelona (barri del Raval i del Besòs), Sant Adrià del Besòs (barri de la Mina), Santa Coloma de Gramenet (barri de Fondo, barri de Santa Rosa), Badalona (barri de Llefià i barri de Sant Roc) i Salt (Girona). Treballem amb població en situació de vulnerabilitat social per tal que tinguin les mateixes oportunitats educatives, formatives, lúdiques, laborals i socials que la resta de la societat.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Sí, el casal va néixer el 1978 de la mà de persones voluntàries i no va ser fins al 1987 que vam començar a incorporar persones contractades per donar una estructura més sòlida i formada a l’equip. La Junta Directiva de l’entitat està composta per persones voluntàries de l’entitat que tenen una llarga trajectòria interna, és a dir, que participen de la presa de decisions de l’entitat tenint coneixement de causa de tot el què es duu a terme en els diferents serveis i departaments.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

Les persones voluntàries són la base, les arrels de l’entitat. Sense elles no es podrien fer totes les activitats que duem a terme. Tenen un paper important dins dels equips, ja que no només participen de la intervenció directa amb els i les participants, sinó que també participen de les reunions d’equip on poden donar la seva opinió, fer propostes de millora, implicar-se tant com vulguin, etc. A més, també poden participar de les formacions que duem a terme i de les diferents festes i actes de l’entitat, com la Trobada Anual, el sopar de final de curs, les trobades de final de trimestre, etc. Les persones voluntàries aporten el seu temps, però, sobretot, la seva motivació i energia, la seva experiència vital, personal o laboral, la seva formació o les seves potencialitats.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

Del 1978 al 2015 l’entitat va créixer de manera exponencial, quant a serveis, territoris on duem a terme la intervenció, nombre de persones voluntàries, etc. A partir del 2016 vam notar una davallada pel que fa al voluntariat, una menor arribada de persones voluntàries i un canvi en la concepció del voluntariat. Hem reduït el nombre de persones de l’equip, però sostenim l’antiguitat de la gent, fidel al Casal, a la nostra missió. Continuem amb un model de voluntariat en el qual busquem que les persones l’entenguin com quelcom que se sosté en el temps, que no és puntual, sinó que demanem una implicació mínima per poder conèixer bé als equips, als grups de participants i la dinàmica del servei.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Guanyar el premi el 2012 va ser un reconeixement a tot l’impuls que s’estava fent pel treball en i per les persones voluntàries, per la implicació que busquem de la ciutadania, pel model de voluntariat actiu en i pels barris.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://www.casaldelsinfants.org/

Juntament amb l’equip educatiu, les persones voluntàries són imprescindibles per fer realitat l’acció social del Casal dels Infants i aconseguir que més de 2.000 infants en risc tirin endavant.

Viu el voluntariat al Casal, per construir una societat més justa i garantir els drets dels qui es troben més obstacles a la vida.

El voluntariat és una experiència de creixement personal i col·lectiu, que et marcarà i et permetrà conèixer gent nova.

T’implicaràs en una realitat invisibilitzada que tens molt a prop, i formaràs part d’una gran xarxa de suport mutu, una segona família per a molta gent. Suma’t!

Aquest juliol, TV3 va fer aquest documental que explica molt bé la feina de l’entitat: Aprenentatge i diversió sense exclusió al Casal dels Infants.

En aquest vídeo podeu veure una experiència de voluntariat dins el casal.

Per a més informació les xarxes socials del Casal dels Infants són:

https://www.facebook.com/casalinfants

https://www.instagram.com/casalinfants/

https://twitter.com/casalinfants?s=20