tres socis i voluntaris de la plataforma disfressats amb ulleres divertides per fer una acció de promoure el català com a llengua comú
Imatge cedida per La Plataforma per la Llengua


La Plataforma per la Llengua va néixer el 1993 a partir del Col·lectiu l’Esbarzer, un grup de joves vinculats al teixit associatiu de la Vila de Gràcia de Barcelona que volien millorar la situació del català. Els seus integrants provenien principalment del món coral, de l’excursionisme i de la cultura popular i tradicional. 30 anys de promoció i lluita per a l’ús del català.

L’entitat, dins les seves activitats, elabora informes sobre l´ús del català als mitjans i entre la població. L’InformeCAT és un document que mostra una panoràmica de la salut del català a través d’un recull de 50 dades dels diversos àmbits que tenen una influència més gran per a la llengua. L’objectiu és fer de l’informe un document de referència que s’actualitzi anualment i que permeti disposar d’un termòmetre sobre l’estat i l’evolució de la llengua. 

Dins el seu programa de voluntariat, presentem la seva entitat com l’ONG del català que treballa per la defensa i promoció de la llengua catalana arreu del domini lingüístic, sota el lema “Tu també pots millorar la salut de la nostra llengua!” i un dels seus programes de voluntariat més conegut és el de parelles lingüístiques. Treballen sota els següents objectius

  • Aconseguir que el català esdevingui la llengua comuna, de cohesió social i d’interrelació entre totes les persones del nostre àmbit lingüístic.
  • Garantir i promoure l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits i registres perquè hi sigui present com a llengua de ple dret.
  • Defensar els drets lingüístics i culturals de les persones que parlen català i de les que viuen als territoris de parla catalana.
  • Impulsar i col·laborar en campanyes de normalització lingüística de la llengua catalana.
  • Interessar-se pels problemes que afectin la societat catalana, sempre i quan contribueixin a la millora de l’ús de la llengua catalana.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

Plataforma per la Llengua va néixer el 1993 a partir del col·lectiu l’Esbarzer, un grup de joves vinculats al teixit associatiu de la Vila de Gràcia de Barcelona que volien millorar la situació del català. Els seus integrants provenien principalment del món coral, de l’excursionisme i de la cultura popular i tradicional.

Als primers anys noranta, la dissolució de la Crida a la Solidaritat havia deixat orfe un espai de reivindicació que calia mantenir. Així, Plataforma per la Llengua recollia l’experiència de l’activisme cívic de la Crida i modernitzaria el discurs a favor del català a partir dels seus principals valors: l’eficiència, l’eficàcia, el pragmatisme i l’obtenció de resultats tangibles.

En quins àmbits i territoris actua?

Plataforma per la Llengua treballa en la defensa dels drets lingüístics dels catalanoparlants en tots els àmbits d’ús del català, com ara l’educació, la cultura, l’audiovisual, les noves tecnologies, l’empresa, la sanitat, el comerç, el consum, les administracions públiques, la justícia i l’acollida.

L’ONG del català actua a tots els territoris de parla catalana i té delegacions a Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord i l’Alguer.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Des de la seva fundació, Plataforma per la Llengua ha tingut en la tasca dels seus col·laboradors voluntaris una de les senyes de la defensa i la promoció del català. Durant tota la seva història, l’entitat ha comptat amb la col·laboració altruista de moltes persones.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

Els voluntaris de Plataforma per la Llengua aporten desinteressadament el seu temps i la seva expertesa en allò en què poden ser més útils en la missió de l’entitat. De fet, la junta executiva està formada exclusivament per voluntaris i l’entitat compta amb centenars de persones que presten el seu temps col·laborant en les accions que du a terme l’entitat al carrer o bé en comissions de treball, per exemple.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

El voluntariat ha estat sempre present a la vida associativa de l’ONG del català. En els seus inicis, les persones procedents del col·lectiu l’Esbarzer es van organitzar per començar a posar fil a l’agulla per a dur a terme accions concretes de reivindicació. L’acció voluntària s’ha intensificat en certs moments de la història de l’entitat en l’activisme de carrer, també a l’actualitat amb diverses accions de pressió a empreses per a exigir el garantiment dels drets lingüístics dels catalanoparlants. Avui dia, també prenen un gran protagonisme la feina d’incidència institucional, l’activisme a través de les xarxes socials i la col·laboració en l’enviament de queixes per vulneracions de drets lingüístics i en el manteniment de litigacions estratègiques, entre d’altres.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Va suposar un reconeixement de la tasca en què centenars de persones havien pres partit en la defensa i la promoció de la llengua catalana i va ajudar a consolidar un model en què la força del voluntariat té una presència cabdal a l’organització. Des de l’inici i fins a l’actualitat, la labor que duen a terme els nostres voluntaris per a contribuir a la causa és fonamental per obtenir èxits a favor de la llengua i serà cabdal per aconseguir revertir la situació d’emergència lingüística que viu el català.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://www.plataforma-llengua.cat/ o fer voluntariat: https://www.plataforma-llengua.cat/col-labora/voluntariat/. Què pots fer com a voluntari de la Plataforma per la Llengua?

Les seves xarxes socials:

https://www.instagram.com/plataformaperlallengua/

https://www.facebook.com/PlataformaxLlengua

ttps://twitter.com/llenguacat