Foto de grup de l'edició del Premi Voluntariat on la Fundació Comtal va ser premiada
Imatge cedida per la Fundació Comtal


La Fundació Comtal fa treballs dins de diferents àrees, l’àrea residencial, oferint a infants i joves una alternativa temporal al medi familiar, l’àrea socioeducativa, amb un acompanyament educatiu i emocional tant a infants com a famílies. Treballen un projecte d’Escola de segona Oportunitat amb joves de 14 a 21 anys per tal de formar-los per fer la transició des de l’escola al món laboral en les millors condicions i tenen diferents espais i projectes amb els que complementen l’acompanyament, com l’Espai Tecnològic Tria o programes d’orientació i inserció. A la Fundació Comtal aposten per l’acció comunitària i el treball en xarxa amb l’objectiu de construir un barri sostenible, inclusiu i amigable i ho fan creant espais de socialització i integració positius.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

L’entitat va néixer l’any 1994, quan es van detectar algunes necessitats dels infants del nucli antic de la zona.

Així doncs, es va crear amb la missió de proporcionar les mateixes oportunitats de futur a infants, joves i famílies.

En quins àmbits i territoris actua?

La fundació actua en àmbits residencials, socioeducatiu, i educatiu. També actuem a l’àrea d’inserció i orientació laboral i l’àrea d’acció comunitària.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

La Fundació Comtal ser creada per un grup de persones voluntàries que compartien una visió comuna. Per tant, podem afirmar que la fundació ha comptat amb persones voluntàries des dels seus inicis i la seva participació ha estat fonamental per al desenvolupament i èxit de les nostres iniciatives.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

El paper que desenvolupen els voluntaris a la fundació és d’acompanyament i suport en els diferents programes. Gràcies a ells es duen a terme totes les activitats i podem arribar a acollir a més usuaris, per tal d’ajudar-los i proporcionar-los les mateixes oportunitats de futur. Així doncs, també aporten la seva experiència, coneixements i perspectives úniques.

Per una altra part, els voluntaris també exerceixen un paper important en la difusió de la nostra missió i valors. Ajuden a crear consciència sobre les desigualtats i necessitats dels nens, joves i les seves famílies en la nostra comunitat. El seu compromís inspira a uns altres a unir-se al nostre treball i enforteix els llaços entre la fundació i la societat en general.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

L’entitat ha experimentat una evolució significativa en la seva acció voluntària amb el pas dels anys, a mesura que s’han ampliat els programes i augmentat les necessitats de suport. Això ha permès comptar amb més persones disposades a compartir el seu temps i la seva dedicació.

A més, s’ha produït una diversificació en els rols i responsabilitats dels voluntaris. Ara comptem amb voluntaris que es dediquen a diferents àmbits d’acció, com ara l’acompanyament emocional, el suport educatiu, les activitats lúdiques, d’acció comunitària i altres formes d’intervenció adaptades a les necessitats específiques dels nens, joves i les seves famílies.

També hem millorat els nostres processos de formació i acompanyament dels voluntaris per garantir una millor preparació per al treball que fan. Això ha afavorit una major professionalització de la nostra acció voluntària i ha permès a aquests voluntaris desenvolupar-se en les seves tasques amb més confiança i eficàcia.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

El fet de poder guanyar el premi al voluntariat va suposar un reconeixement molt important per la fundació. Aquest reconeixement va representar la validació del nostre treball i l’impacte que estàvem generant a la nostra comunitat.

A més, va ser una oportunitat excel·lent per destacar la importància del voluntariat, agrair a les persones voluntàries que formen part de la fundació i destacar el treball del voluntariat en les organitzacions sense ànim de lucre.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://comtal.org/