Imatge de Voluntaris en programes de cuines
Imatge cedida per Fundació Escó


La Fundació Escó atén i acompanya les famílies que es troben en situació de risc o d’exclusió social al barri del Raval i rodalies per millorar la seva qualitat de vida, posant la mirada en les dones i els seus infants.

Des de fa més de 30 anys, incidim en la tasca d’estar al costat de les persones, fomentant la seva autonomia a través de la formació, l’acompanyament integral i el desenvolupament de les pròpies capacitats.

Promovem el voluntariat com una eina de transformació social i realitzem accions formatives a fi de sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat del Raval i les situacions de vulnerabilitat en què viuen moltes famílies.

Actualment, està també inclosa en la Fundació Tot Raval que està formada per una cinquantena d’entitats socials, centres educatius, institucions culturals, associacions comercials i persones vinculades al Raval que treballem en xarxa per millorar la cohesió social, la convivència i la qualitat de vida al barri, així com per fomentar el sentiment de pertinença a un dels barris més densament poblats i més diversos de Barcelona.

Amb aquest objectiu:

  • Fomentem el Raval com a un “Territori Socialment Responsable”, que promou la implicació de tothom qui viu o treballa al barri per a la seva millora.
  • Dinamitzem grups de treball en diferents àmbits estratègics amb la finalitat d’implicar el màxim d’actors presents al Raval (veïnat, comerciants, entitats, empresariat, institucions i l’administració) i millorar la coordinació entre ells.
  • Coordinem projectes col·lectius d’abast comunitari i donem suport a desenes d’activitats que impliquen i beneficien a centenars de persones del barri.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

La Fundació va néixer al barri del Raval de dues obres de servei, bo i recollint la història i experiència de cadascuna:

– el “Casal-Menjador d’estiu”, iniciat l’any 1984, pels infants més desvalguts del barri,

– la tasca de “Seguiment” de les famílies més necessitades, iniciada l’any 1989.

Amb el temps, però ha desenvolupat altres serveis per donar resposta a les necessitats que han anat sorgint. Actualment treballa els següents projectes:

El Casal-Menjador d’estiu és una opció de lleure educatiu per a aquells infants que no tenen la possibilitat d’accedir a altres recursos d’oci durant l’estiu i que viuen en un entorn amb mancances socials, educatives, familiars i econòmiques.

L’Assessoria social és un espai de suport social a famílies que es troben en situació de risc d’exclusió o vulnerabilitat social. Es realitza un estudi i seguiment de la problemàtica concreta i, a partir d’aquest, es planteja el pla de treball corresponent i es tramiten els ajuts oportuns, la coordinació, derivació o l’acompanyament als recursos corresponents.

L’Espai d’acollida a la dona és un recurs destinat a la dona en situació de vulnerabilitat social, on es vol treballar la seva inserció personal, social i educativa a partir de l’escolta, l’atenció personalitzada i grupal i la formació a través de tertúlies, seminaris, tallers, classes de llengua, etc.

Els valors pels quals treballa l’entitat:

  • L’acollida, entesa com a escolta activa de l’altre, atenció individualitzada i diàleg constant.
  • L’acompanyament de les persones en els seus processos de creixement i inserció social, tractant a la vegada de ser eficaços i dinàmics.
  • El respecte a l’altre, als seus ritmes i a les seves decisions.
  • La corresponsabilitat, tot fent que la persona sigui protagonista del seu procés de canvi.
  • La identitat entesa com a sentiment de treball col·lectiu per uns mateixos objectius.

En quins àmbits i territoris actua?

La Fundació Escó és una entitat privada sense ànim de lucre que té com a Missió contribuir a la promoció, formació i inserció humana, social i cultural dels infants, dones i llurs famílies, preferentment del barri del Raval de Barcelona, en situació de pobresa i marginació social.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Des dels seus inicis la Fundació Escó compta amb persones voluntàries. De fet, el Casal-Menjador es va iniciar gràcies a un grup de persones voluntàries que van voler dedicar el seu temps a oferir un espai i temps d’oci educatiu als infants del barri del Raval.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

El voluntariat a la Fundació Escó és peça clau per a poder desenvolupar la seva activitat principal: els tallers formatius destinats a dones que volen aprendre l’idioma i volen tenir un espai d’escolta, segur i on poden trobar acompanyament en el seu dia a dia.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

Gràcies a la implicació de les persones voluntàries l’entitat ha anat donant resposta a les necessitats de les famílies, infants i dones que participen dels diferents espais de l’entitat, implicant-se en el disseny, implementació i avaluació dels espais on participen.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Guanyar el Premi Voluntariat va ser un orgull i una satisfacció al reconeixement de tota la feina, temps i dedicació de les persones voluntàries que conformaven l’entitat en aquell moment. Per a ells va suposar una validació de la seva tasca.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://www.maristes.cat/fundacio-esco
Cada vegada són més les persones que volen passar a l’acció i pensen que oferint part del seu temps lliure per ajudar als altres és la millor manera de contribuir al bé comú. És per això que la figura de la persona voluntària s’ha convertit en un motor indispensable dins la nostra societat actual.

A la Fundació Escó es pot fer diferents programes de voluntariat:

  • Fent voluntariat setmanalment en un centre obert podràs donar suport a l’acció educativa dels equips locals a través de tallers artístics i educatius, suport escolar, i activitats lúdiques i esportives. D’aquesta manera, el treball professional i el voluntariat es complementen per millorar les oportunitats dels infants i la seva vida.
  • A partir dels casals d’estiu promovem aprenentatges, actituds, hàbits i competències des de metodologies pròpies del lleure educatiu com ara jocs, esport, sortides i excursions.
  • L’organització no governamental marista SED, Solidaritat Educació Desenvolupament, es dedica a la cooperació internacional, la promoció del voluntariat internacional i l’educació per a la justícia global.
  • Amb els Maristes de Catalunya tens diverses maneres de viatjar a l’estranger per realitzar voluntariats de diversos tipus, essencialment en contextos educatius escolars o no formals. A través de l’ONG SED, Solidaritat Educació Desenvolupament, s’han facilitat gairebé 1.000 experiències de voluntariat a l’Amèrica Llatina i a l’Àfrica en 30 anys.
  • El lleure educatiu d’arrel associativa té una força única a Catalunya. A través de caus i esplais, milers de joves incideixen en els processos educatius dels infants de tot el país gràcies al voluntariat en l’educació en el lleure, especialment els caps de setmana.
  • Alguns centres oberts maristes integren esplais els dissabtes per als infants dels barris on actuen. Tu també pots formar part dels equips de voluntariat que dinamitzen aquests projectes educatius que fomenten l’empoderament i l’associacionisme a territoris marcats per la desigualtat social.
  • Programes d’esports: Tu pots sumar en aquests projectes a través del teu voluntariat, donant suport en el lideratge i planificació dels entrenaments o acompanyant els equips en les seves competicions.
  • Pots donar un cop de mà i marcar la diferència amb un torn setmanal a la cuina o al menjador del Rialles.
  • El Centre Obert Rialles garanteix diàriament el sopar a més de 60 infants i joves del barri de Singuerlín, a Santa Coloma de Gramenet. Un grup de voluntariat del barri porta més de 20 anys cuinant per fer possible aquest element cabdal per a la cohesió de l’entorn.

Tens tota la informació a https://www.maristes.cat/voluntariat.