
La Fundació Espigoladors és una organització sense ànim de lucre que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari a la vegada que empodera persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
Som un model d’empresa social que actua sobre tres necessitats socials a la vegada i les connecta: lluitar per l’aprofitament alimentari, garantir el dret a una alimentació saludable i crear oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.
Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?
La Fundació Espigoladors va néixer el 2014 amb un triple objectiu: reduir i prevenir les pèrdues i el malbaratament almimentari, fomentar el dret a una alimentació saludable i sostenible i generar oportunitats laborals per a col·lectius en situació de vulnerabilitat.
En quins àmbits i territoris actua?
Actuem des de diverses àrees d’acció (espigolaments als camps del sector primari, educació i sensibilització, coneixement i recerca, transformació alimentària, inserció laboral i divulgació i incidència) i en diversos punts del territori, especialment: Barcelona i Àrea Metropolitana, Alt Maresme i comarques de Girona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre i Terres de Lleida.
L’àmbit territorial és Catalunya.
Sempre ha tingut persones voluntàries?
Sí.
Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?
Les persones voluntàries d’Espigolades participen en les jornades d’espigolament que organitzem arreu del territori per donar segones oportunitats a fruites i verdures excloses del mercat per motius estètics i comercials.
Espigolem amb equips de voluntaris i voluntàries de perfils molt diversos, tant en l’àmbit d’edat, gènere, origen o professió. Això converteix l’espigolament en una activitat molt enriquidora i amb un gran potencial de dinamització social.
Gràcies a elles fem possible la recuperació i distribució a entitats socials d’aliments frescos i saludables.
Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?
En els darrers anys hem incrementat la nostra presència al territori, mitjançant accions d’espigolament a zones agrícoles del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, l’Alt Maresme i les comarques de Girona, a banda del Parc Agrari del Baix Llobregat. En aquestes zones s’han consolidat grups de voluntaris i voluntàries locals, que sumen a una borsa de voluntariat de prop de 3.000 persones.
Actualment, ens plantegem el repte de com involucrar el nostre voluntariat més enllà de la tasca d’espigolament als camps. El primer pas va ser el llançament d’una enquesta al voluntariat (a setembre de 2022) i l’organització de grups de discussió per reflexionar al voltant de la nostra tasca i com millorar el sentiment de pertinença de les persones voluntàries.
Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?
Rebre el Premi Voluntariat va ser un reconeixement enorme tant per la nostra tasca com a entitat, com per la tasca de tantes persones voluntàries que la fan possible. Reconeixements com aquests són necessaris pe rfer valdre la feina feta i t’empenyen a continuar remant per generar canvis!
Si voleu saber més sobre aquesta entitat https://espigoladors.cat/ca/ i sobre el seu voluntariat.




