Voluntaris davant de la pancarta de comerç just de SETEM
Imatge cedida per SETEM Catalunya


El propòsit de SETEM Catalunya és combatre les injustícies del capitalisme globalitzat mitjançant la sensibilització, la denúncia i la mobilització de la ciutadania catalana, la solidaritat internacional i la promoció d’un model econòmic que posi els drets i les necessitats de les persones al centre.

SETEM Catalunya veu imprescindible una transformació social que superi el consumisme, l’individualisme i la competitivitat ferotge, i camini cap a les relacions basades en la distribució equitativa i sostenible dels recursos, l’apoderament social, polític i econòmic de les persones i col·lectius, la justícia social i l’equitat de gènere.

En aquesta pàgina SETEM Catalunya t’explica com fer voluntariat a la seva entitat.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

Es va crear l’any 1968, per conscienciar la població sobre les desigualtats existents entre el nord i el sud.

En quins àmbits i territoris actua?

SETEM Catalunya treballa en l’àmbit de l’educació de la justícia global. En concret, treballa en l’àmbit dels drets laborals de les treballadores i en general drets humans i ambientals d’arreu del món al sector tèxtil, alimentari i electrònic (campanyes Roba Neta, Sobirania Alimentària i Electrònica Justa respectivament) fent sensibilització, mobilització i incidència. També denúncia el vincle entre la banca i les empreses d’armament (campanya Banca Armada) i divulga sobre alternatives a través de les finances ètiques i el comerç just. Així mateix fa una tasca molt important de formació, tant a les escoles com a les persones que any rere any participen als Camps de Solidaritat, que dona la possibilitat de veure als països d’origen les desigualtats que pateixen les persones i territoris, i aprendre d’altres comunitats.

L’àmbit territorial és Catalunya.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Sí, sempre ha comptat amb voluntariat.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

El paper del voluntariat és fonamental, ja que a més de fer funcionar l’entitat en el dia a dia, fa una tasca molt rellevant de “taca d’oli” en la societat, explicant les desigualtats que denunciem, conscienciant amics/gues, familiars, companyes de feina sobre un consum responsable, sobre les problemàtiques d’altres parts del món, sobre la contaminació, i altres impactes del nostre estil de vida. És la base perquè com diem a Setem “Mou-te i canviarem el món”.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

Sempre hi ha hagut moltes persones voluntàries, tot i que en el moment de la pandèmia va haver-hi una caiguda de persones voluntàries, però s’està treballant perquè vinguin cada cop més de nou.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Va ser una petita recompensa a la feina feta per moltes persones durant molts anys i un motor per continuar treballant. Va donar més visibilitat a l’entitat.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://www.setem.org/catalunya/