Home amb discapacitat fent amb la mà el símbol de l'ok davant un portàtil que li serveix per desenvolupar-se
Imatge cedida per Som Fundació

Som Fundació, és una entitat sense ànim de lucre que es cuida de la qualitat de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a Catalunya i els hi dona suport pel seu desenvolupament de forma integral. Les acompanyen en la seva presa de decisions, recolzant-los i acompanyant-los amb el seu suport per tal de poder fer possible que construeixin el seu propi projecte de vida, de forma independent i autònoma, aprofitant i buscant les oportunitats per créixer en coneixements i desenvolupament professional.

El programa Som Futur va dirigit a aquelles famílies que han decidit legalment que Som – Fundació serà l’entitat que donarà els suports al seu familiar amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament quan ells faltin. El programa fa possible el coneixement entre les famílies o les persones professionals de suport i Som Fundació, per tal de proporcionar seguretat i confiança de cara al futur.

La Fundació basa els seus valors en:

  • L’empatia: Posar-se en el lloc de l’altre i pensar com es pot sentir.
  • La personalització: Adaptar-se als interessos, capacitats i característiques de cada persona.
  • El reconeixement: Valorar el que és ben fet.

Som Fundació treballa per ser una entitat sòlida i de referència per treballar la integració, de lluita per l’exercici dels drets i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

L’any 1987. Es crea per donar resposta a les famílies i persones amb discapacitat intel·lectual sobre la previsió de futur i de suports.

En quins àmbits i territoris actua?

Discapacitat intel·lectual, dins el marc territorial autonòmic de Catalunya.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Sí.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

El voluntariat se centra en els programes d’acompanyament i de lleure. Ajuden a trencar el dia a dia de les persones amb discapacitat, compartint activitats diverses. Gràcies al voluntariat es creen vincles que afavoreixen oportunitats i milloren la qualitat de vida dels nostres usuaris.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

S’han anat integrant persones voluntàries fins a arribar a 66 en l’actualitat. L’àrea de voluntariat porta més de 20 anys creada i ara ja compta amb professionals que la gestionen. Hem ampliat les línies de voluntariat, amb voluntariat corporatiu i voluntariat inclusiu: les mateixes persones amb discapacitat realitzen diferents voluntariats. Treballem amb xarxa i col·laboració amb altres entitats, hem signat diferents convenis de col·laboració amb diferents entitats que facilita aquests voluntariats. Es treballen el voluntariat corporatiu i ambiental per fer sortides grupals i inclusives.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Promoure el voluntariat inclusiu, evidenciar que les persones amb discapacitat també poden fer un voluntariat. Una gran satisfacció.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://www.somfundacio.org o fer voluntariat: https://www.somfundacio.org/fes-te-voluntari/.

Les seves xarxes socials:

https://www.instagram.com/somfundacio/

https://www.facebook.com/somfundacio