Grup de persones de l'Associació Alba davant un stand, per un treball inclusiu i un territori sostenible
Imatge cedida per Associació Alba


La Fundació Alba ofereix recursos i serveis de qualitat promovent un territori inclusiu i compromès, treballa per donar resposta a les necessitats de futurs de les persones especialment pel que fa a problemes de salut mental i trastorns de conducta, pluridiscapacitat i envelliment. Promou la prestació de serveis oberts a tothom i aposten per ser socialment responsables i sostenibles. La funció nomena als voluntaris com Amics, i fer d’Amic és donar un cop de mà en les tasques i activitats que es duen a terme al Grup Alba, sense substituir mai a la figura o tasca del professional, sinó donant-li un suport. El que permet l’Amic és poder dividir el grup, no haver de deixar mai desatès una persona.

Què es pot fer com voluntari/amic:

  • Escola Alba – Bàsicament els amics poden donar suport en les activitats de lleure que s’organitzen – sortides i excursions, casals de Nadal o Pasqua, tallers, jocs – i també com a monitors de menjador. 
  • Centres ocupacionals (Tàrrega o Cervera) – Donar suport en les activitats de teràpia ocupacional com: equinoteràpia, tallers d’estimulació cognitiva, piscina, etc. També donar suport en les activitats de lleure programades els cap de setmana – sortides a sopar,  cinema, teatre, fires, esdeveniments esportius,  etc. -.
  • Acompanyament a les llars residències (Can Aleix i Llar Alba) – Suport en les tasques de la vida diària per treballar l’autonomia i els hàbits saludables per tenir millor qualitat de vida. 
  • Cuina central, bugaderia, botiga de productes, obrador de galetes “El Rosal” i restaurant “El Gat” – són alguns dels serveis empresarials de l’entitat on treballen persones amb especials dificultats. Els amics poden donar un cop de mà donant un suport i seguiment a la feina feta des d’aquests serveis. 
  • Crides puntuals – Uneix-te al grup de difusió de Crides puntuals de voluntariat, per venir a donar un cop de mà en moments puntuals. 
  • Volem i podem – Voluntaris que ajuden a voluntaris. Consisteix en oferir suport a persones que necessiten ajuda per a fer de voluntaris en accions de voluntariat que ofereixen les entitats del territori amb l’objectiu de promoure la implicació de persones amb diversitat funcional a la comunitat local. En aquest projecte s’inclouen accions com el Festival Sardines & Marinada, curses de Tàrrega, entre d’altres.

Quan va néixer l’entitat? Per què es va crear?  

L’any 1975 neix l’Associació Alba gràcies a un grup de famílies amb fills i filles amb discapacitat i amb l’impuls de Càritas Parroquial per crear una Escola d’Educació Especial.

En quins àmbits i territoris actua?

Actuem en l’àmbit de l’atenció educativa i terapèutica, l’habitatge, la formació i inserció, i en l’àmbit laboral a les comarques de l’Urgell i la Segarra.

Sempre ha tingut persones voluntàries? 

Sí.

 Quin paper tenen a l’entitat els voluntaris? Què aporten?

Les persones voluntàries ens donen suport en certes tasques del dia a dia o fan possibles activitats puntuals en les quals es necessiten moltes persones. Aporten la seva dedicació voluntària i la seva experiència i són persones que ens ajuden a la sensibilització social.

Com ha evolucionat l’entitat en la seva acció voluntària?  

L’acció voluntària està més organitzada i regulada, i també s’ha ampliat amb el programa de voluntariat europeu, per exemple.

Què va suposar per a l’entitat guanyar el Premi Voluntariat en el seu moment?  

Per nosaltres va significar poder desenvolupar una aplicació (APP) per gestionar les crides de voluntariat al territori per part de les diferents entitats que en formem part.

Aquest premi visibilitza el Voluntariat i a les entitats.

Si voleu saber més sobre aquesta entitat: https://aalba.cat/ca/ o fer voluntariat, que a l’associació Alba és diuen AMICS: https://aalba.cat/ca/c/amics-51

Les seves xarxes socials:

https://www.instagram.com/associacioalba/

https://www.instagram.com/voluntariateuropeu.aalba/

https://www.facebook.com/associacioalbatarrega