Taula Premi Voluntariat 2022

Des del Departament de Drets Socials, un any més, s’ha volgut fer un reconeixement al voluntariat i a les entitats. I en el marc d’aquesta celebració, s’ha fet públic el veredicte del jurat del Premi Voluntariat.  

El Premi té la finalitat de fer visible un reconeixement social i institucional de l’acció voluntària a Catalunya amb la voluntat de premiar projectes, programes o iniciatives excel·lents en relació amb alguna temàtica concreta relacionada amb el voluntariat. Aquest any 2022, després de dos anys de moltes dificultats deguts a la pandèmia SARS-Covid-19, la convocatòria del Premi Voluntariat 2022 premia els projectes que potenciïn el voluntariat amb persones amb discapacitat per integrar-les a les entitats i fer-les partícips de les diferents iniciatives i que s’han implementat, totalment o parcialment, durant els tres anys naturals anteriors al 2022. 

Així aquest any, el dia 12 de desembre a les 18:30, a la Sala Pau Gil del Recinte monumental de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, es va fer l’acte oficial d’atorgament dels Premis Voluntariat 2022, amb la presidència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès. 

Finalment el jurat va acordar: 

“Voluntariat sense barreres” de la Federació ECOM, l’Associació de Familiars i Malalts Mentals de Catalunya i l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà ha estat el projecte guanyador del Primer Premi aquest any, és un projecte dissenyat per contribuir a l’eliminació de barreres psicosocials amb una doble finalitat: fomentar la participació de persones amb discapacitat en accions de voluntariat i donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat mitjançant activitats de sensibilització.

“Voluntàriament” d’AFAMMCA, 2n premi d’aquest any és un aposta per l’enriquiment intern i el creixement comunitari, és un programa de voluntariat que busca la millora i l’enfortiment associatiu, tenint en compte els diferents actors socials, per tal que tothom tingui l’oportunitat de participar en la construcció d’una organització més democràtica i vinculada al territori. Es promou el voluntariat entre les persones amb trastorn mental, al seu entorn, implicant-les en diferents recursos i entitats del territori.

El projecte “Voluntariat sense límits” de Voluntariat per a l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (ACIDH) guanya el 3r Premi Voluntariat 2022, té com a objectiu que la persona amb discapacitat tingui les mateixes oportunitats que qualsevol altra per esdevenir voluntària, facilitant la inclusió en altres entitats de voluntariat. Es treballa a través d’una metodologia activa i participativa, partint dels interessos i necessitats de la persona, perquè sigui protagonista del procés. El tret innovador d’aquest programa consisteix en el fet que es dona formació i suport continuat als voluntaris/es i a les entitats on exerceixin la seva tasca per garantir l’èxit.