El 12 de desembre va tenir lloc al Palau de la Generalitat l’acte de commemoració del Dia Internacional del Voluntariat. Aquest va esdevenir un acte de país en reunir tant les persones representats de les institucions públiques com les representants de la societat i el teixit associatiu català.

L’acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat 2013, celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, va ser conduït per l’escriptor Marius Serra i presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas. També ha comptat amb la presència de l’Excm. alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l’Hble. consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, entre d’altres.

El president, durant el seu parlament, va fer un reconeixement a la tasca del voluntariat com un element propi i identitari del país. En aquest sentit, el president va afirmar que “la identitat catalana també s’explica per la presència del teixit associatiu, les associacions i el voluntariat” i que “Catalunya seria diferent sense el seu teixit associatiu i sense el seu voluntariat”. I no només seria diferent, sinó que seria pitjor. Si podem parlar d’una Catalunya millor, en aquest sentit, és perquè tenim un teixit associatiu consolidat, perquè el tenim cada vegada més posat al dia, i tenim molta gent que exerceix aquesta voluntat amb ganes d’ajudar els altres”.

Al llarg del l’acte és va visualitzar un vídeo d’homenatge als voluntaris i voluntàries i l’alcalde Trias va presentar la capitalitat de Barcelona com a Capital Europea de Voluntariat 2014, com un element més de reconeixent la tasca de les entitats i dels voluntaris en diferents àmbits. També es va donar a conèixer la imatge que il·lustrarà els actes que s’organitzaran amb motiu de la capitalitat, realitzada per l’artista Antoni Camarasa.

La nit del voluntariat s’ha clos amb l’actuació de la Assís World Band, un conjunt amateur compost per persones provinents de l’entitat Assis Centre d’Acollida que treballa amb persones sense sostre.

Aquesta mateixa setmana el Govern ha aprovat el Projecte de llei del voluntariat, amb l’objectiu fomentar, promoure, reconèixer i protegir el model català de voluntariat. La proposta neix a petició del sector i s’ha elaborat amb la participació de les entitats i federacions del món associatiu i del voluntariat del país. Amb aquest projecte de llei, el Govern busca el màxim reconeixement social dels voluntaris.

Més informació