Dolors Bassa anuncia una nova convocatòria per crear 500 llocs de treball adreçats a joves qualificats que s’incorporaran a entitats sense ànim de lucre

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, han inaugurat aquest matí el 3r Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest matí l’obertura el proper mes de juny d’una nova convocatòria per finançar aproximadament 500 contractes de treball a joves qualificats de 18 a 29 anys que vulguin treballar en entitats sense ànim de lucre.
Bassa ha assegurat que “aquests joves qualificats aportaran vitalitat, noves perspectives i coneixements a les entitats i hauran adquirit coneixement d’haver treballat en àmbits com la gestió de projectes i la comunicació o haver conegut de prop altres realitats”“Ens motiva”, ha afegit, “d’una banda, poder oferir una primera oportunitat de feina als joves amb formació i, de l’altra, donar suport a les entitats sense ànim de lucre que tenen un paper fonamental en la cohesió social del país”.
La consellera ha fet aquest anunci durant la inauguració del 3r Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat a Barcelona, on també ha intervingut el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. El Congrés arriba després de més de 13 anys de la segona edició i té per màxim objectiu debatre i acordar propostes de futur per a enfortir les entitats i el col·lectiu de persones voluntàries.
Més de 600 persones han participat al Congrés entre les diverses sessions territorials que s’han dut a terme durant els últims mesos i l’acte central d’avui que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Dolors Bassa ha destacat que “el Congrés ha de ser un punt d’inflexió per enfortir l’associacionisme a Catalunya, per tal que esdevingui un estructura d’Estat del nou país que estem construint entre tots”. La consellera ha afegit que “des del Govern de la Generalitat fem una aposta per fomentar el voluntariat com a fenomen de transformació social, perquè tingui cada cop més impacte i els seus valors arribin al conjunt de la societat”.
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat la tasca cohesionadora i inclusiva que fa quotidianament el món de l’associacionisme i el voluntariat. Així ha manifestat que “la importància de disposar d’una ciutadania activa és clau pel futur d’un país” i ha demanat a les entitats que siguin exigents i que reclamin que els governs siguem cada vegada més participatius i transparents.
El conseller Romeva ha assenyalat que és necessari construir un país on les persones siguin les protagonistes, on les entitats siguin escoltades i, sobretot, un país més ben cohesionat on els voluntaris i les associacions esdevinguin autèntics motors de canvi. Per acabar ha dit que “avui la ciutadania imagina sense límits i reclama l’oportunitat de construir un país més just, més ben governat i on les associacions tinguin el pes que mereixen”.
La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, adscrita al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha plantejat durant el Congrés les següents mesures a impulsar de cara al futur:
· Simplificar la relació de les entitats amb l’Administració i adaptar-la a la seva realitat i capacitat de gestió.
· Millorar la formació de les persones voluntàries i dels gestors de les entitats, ajustant-se a les necessitats reals del sector.
· Treballar per millorar l’encaix entre els professionals i les persones voluntàries de les entitats.
· Adaptar un sistema fiscal just i equitatiu que tingui en compte el rol social de les entitats.
· Afrontar canvis normatius en relació al marc legal sobre contractació de treballadors amb l’objectiu de crear un contracte laboral ajustat a la naturalesa del sector.
Al llarg del Congrés es debaten 27 propostes de gran abast que poden tenir un gran impacte sobre totes les entitats, independentment del seu sector i de la seva estructura. El Govern s’ha compromès també a promoure el voluntariat com a via per millorar l’ocupabilitat, tant de les persones voluntàries com dels destinataris de la seva acció altruista. Així mateix, ha manifestat la intenció d’encapçalar i liderar les mesures que calgui implementar en funció de les conclusions que sorgeixin del Congrés.