Vilafranca del Penedès va acollir el passat 13 de juliol la trobada semestral de Punts de Voluntariat de l’àmbit local. A la trobada, en la qual van participar-hi 14 ens locals,  va assistir-hi el subdirector de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas, i va comptar amb la presència del Regidor Miquel Mediavilla, que va voler fer-se present per saludar els assistents i agrair l’espai de coneixement i intercanvi que faciliten aquestes trobades.

El grup de treball entre Punts de Voluntariat dels ens locals i la DGACC neix el 2014, arran de la demanda repetida de molts dels ens locals assessorats en termes de voluntariat i associacionisme per a poder disposar d’un espai compartit de coneixement i de treball amb la resta de punts de voluntariat.

La idea era poder disposar d’un espai que permetés estar informat dels serveis, recursos i actuacions de la DGACC en relació al voluntariat i el món associatiu alhora que seguir  el possible avenç del -aleshores- projecte de llei de voluntariat  al parlament, i poder conèixer i compartir amb altres ens locals les inquietuds, dificultats i reptes de promoure el voluntariat i l’associacionisme als territoris.

Des de la primera trobada l’abril del 2014, arran d’una sessió de presentació dels serveis que ofereix la DGACC i de la presentació del projecte de llei del voluntariat als ens locals, s’han succeït 4 reunions més. Ha estat en el marc  d’aquestes trobades i fruit del treball compartit que s’ha anat redefinint el format de les reunions i la seva periodicitat a fi de facilitar l’assistència de tots els ens que en formen part i per tal que esdevinguin útils.  En aquesta moments i des de primers de gener, les trobades es fan de manera itinerant als territoris, aprofitant per conèixer cadascun dels punts de voluntariat, i es fan dos cops l’any. La primera al territori es va fer a Caldes de Montbui, mentre que aquesta darrera s’ha fet al Penedès.

En l’actualitat el grup acull una vintena d’ens locals (ajuntaments, consell comarcal, consorcis..) i enguany es preveu que el grup de treball augmenti, tant pel fet que han crescut els assessoraments als ens locals , com també pel fet que la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha apostat aquest 2016 per incloure la promoció del voluntariat i l’associacionisme que s’estableix en la Llei 25/2015 de voluntariat i de foment de l’associacionisme, com una de les línies de suport al món local que contempla el Contracte Programa, amb l’acord de les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipi i Federació Catalana de Municipis.

El contracte programa 2016-2019,  i el rol dinamitzador de les trobades per part de  l’equip tècnic de la DGACC, especialitzat en temes de voluntariat que desplega el suport, l’assessorament i l’acompanyament als ens locals i la resta d’administracions públiques pel que fa la promoció del voluntariat i l’associacionisme així com a la transició cap al marc d’actuació que planteja la nova llei 25/2015 , fan pales que el Departament de Treball, Afers Socials i Família referma la seva voluntat de territorialitzar el foment del model català del voluntariat- donant resposta a les conclusions del 3 CCAiV i de poder donar respostes i acompanyar -des de la proximitat- la realitat del voluntariat i del teixit associatiu arreu del país.

  • Si sou un ens local que disposa de Punt de Voluntariat i voleu formar part del grup, podeu contactar amb nosaltres a través de l’adreça  public@voluntariat.org
  • Si sou un ens local i voleu rebre informació i assessorament en relació al voluntariat i la Llei 25/2015 de voluntariat i de foment de l’associacionisme i la seva aplicació a nivell local podeu adreçar la vostra consulta a l’adreça de correu public@voluntariat.org