El passat mes de juliol a Sabadell es va celebrar la 25a edició de l’Escola d’estiu del voluntariat, un projecte de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) impulsat l’any 1996.

Des del seu naixement, l’Escola ha tingut un objectiu clar: oferir a les persones voluntàries l’oportunitat de participar en un espai formatiu únic a Catalunya i fomentar l’intercanvi d’experiències entre el voluntariat i les entitats.

Amb aquesta filosofia, en aquest quart de segle, l’Escola ha reunit fins a 8.252 voluntaris i voluntàries d’entitats d’arreu de Catalunya que han aprofitat les trobades per enriquir els seus coneixements i crear i enfortir vincles dins el món associatiu. Aquestes formacions no haguessin estat possibles sense la col·laboració i la implicació de més de 600 docents que han compartit els seus coneixements al llarg d’aquests anys.

L’Escola en constant evolució

El format de l’Escola d’estiu ha anat evolucionant al llarg dels anys, canviant de perspectiva i adaptant-se a les circumstàncies de cada moment.
Des de la seva creació al 1996 i fins al 2010 consistia de quatre o cinc dies d’estada que reunia desenes de persones voluntàries d’arreu del país i de tot tipus d’entitats i associacions. La formació durant aquests dies constava de tallers, cursos, visites culturals i dinàmiques enfocades a l’aprenentatge del voluntariat en diversos àmbits.

Del 2010 al 2013 no es va realitzar cap edició de l’Escola d’estiu i el 2014 es va reprendre amb un format diferent. Fins al 2017 els tallers i cursos de l’Escola es duien a terme durant dos o tres dies al juliol i dos o tres dies més al setembre. A més, es feia de forma simultània en diferents seus repartides arreu del territori català: Amposta, Barcelona, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Sabadell, Tarragona…

El 2018 i 2019 l’Escola es va compactar en una sola jornada de matí i tarda, el 2020 i 2021 a causa de la pandèmia de la Covid-19 es va traslladar forçosament a format digital i a distància i no va ser fins al 2022 i posteriors edicions que va recuperar la presencialitat.

Un gran ventall de cursos i tallers

Des del seu naixement l’Escola ha buscat englobar una gran diversitat de temes, molts d’ells transversals, en les seves formacions. Temes que aborden tant aspectes tècnics i de gestió de l’entitat com altres de caire més relacional i emocional o de situacions pràctiques i quotidianes que es poden donar en una associació.

A continuació alguns exemples de temes que s’han tractat durant aquests 25 anys: L’art de parlar en públic, Entendre els números de l’entitat: finances bàsiques per a no financers, Acompanyament emocional a l’equip de voluntaris, El poder de la infografia, Comunicació accessible i per a tothom, El poder de l’autoconeixement, El poder del joc, Autoavaluació de la transparència: criteris per a una informació transparent i de qualitat, etcètera.

D’aquesta manera l’Escola d’estiu es configura com un referent formatiu en el món del voluntariat i com un punt de trobada enriquidor per a compartir experiències i créixer de forma col·lectiva.