Escola d'estiu del voluntariat

La 21a edició de l’Escola d’estiu del voluntariat és un projecte de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) que ofereix activitats formatives gratuïtes per a persones voluntàries, coordinadors i coordinadores de voluntariat i responsables d’entitats.

Atesa la situació d’emergència sanitària, el format de l’Escola passa de ser presencial a ser en línia i tindrà lloc els dies 28, 29 i 30 de juliol en horari de matí i tarda.


28 de juliol

Eix 1: Canviar la manera de treballar. Canviar la manera de fer.

La crisi que va esclatar al març ha impactat de ple en la nostra vida quotidiana: la feina, la família, les relacions socials, l’accés a la cultura, el lleure… Tot ha quedat afectat, fins i tot, òbviament, l’acció del voluntariat.

Els tallers d’aquest eix plantegen propostes de coneixement amb la finalitat d’adaptar-nos a la situació actual i a les seves conseqüències per mantenir la vida de l’entitat des de la distància i per tractar de repensar les accions, els programes i els projectes en el moment post-COVID-19. Hem de canviar la mirada sobre el nostre dia a dia i el futur més immediat. En aquest sentit, proposem dos tallers: l’un que tracta sobre l’organització dels equips i les tasques en temps de distanciament físic i l’altre que planteja com cal adaptar l’entitat i l’acció del voluntariat a la nova realitat per donar un cop de timó al full de ruta traçat.

   

L’estratègia de l’entitat: adaptem-nos!

  • Docent i descripció del taller 1 (28 de juliol de 10 a 12 h)

    Joan Antoni Gómez

    Arran de la pandèmia s’ha posat en evidència la necessitat de les entitats de preparar-se per treballar d’una altra manera. Cal un canvi d’estratègia i de plantejament global dels projectes i, fins i tot, de l’entitat.  

    Aquest taller vol abordar com es pot preparar l’entitat per afrontar els reptes que poden sorgir. S’hi presentaran eines, metodologies i entorns de treball per continuar oferint serveis a persones en una situació social d’incertesa, complexitat i ambigüitat. 

    Aquestes eines i sistemes serveixen tant per gestionar els projectes com per gestionar l’entitat i definir una nova estratègia més àgil. 

Eines de teletreball de fàcil implementació

  • Docent i descripció del taller 2 (28 de juliol de 18 a 20 h)

    Javier Quilez

    En moltes entitats, els recursos que podem destinar a implementar noves eines informàtiques són limitats i, sovint, són les persones voluntàries les que ens ajuden a fer aquestes tasques amb una dedicació temporal limitada. 

    Els darrers mesos hem vist que les entitats més ben preparades, tant pel que fa al nombre de persones com pel que fa a solucions informàtiques, han pogut adaptar-se millor a aquesta situació. 

    Com a entitats sense ànim de lucre tenim l’opció de rebre donacions tecnològiques de les empreses més capdavanteres.  

    En aquest taller veurem detalladament aquestes donacions i destacarem les que, d’una manera fàcil, ens permeten desenvolupar millor les nostres tasques en un entorn de teletreball. 


29 de juliol

Eix 2: Som el que comuniquem

Cada cop és més clar que cal dotar-se de canals de comunicació eficients amb la base social i amb la ciutadania. Aquesta qüestió sempre ha estat evident, i ara encara ho serà més per encarar una tardor amb una crisi social potent i amb una ciutadania que estarà preocupada i ocupada per les incerteses del moment: la feina, l’escola, la salut, la família…

Com podem arribar a la ciutadania i engrescar-la en la tasca voluntària? Com ens adaptem als nous canals i codis? Proposem dos tallers diferents al voltant de l’eix de les noves tecnologies i les xarxes socials per comunicar-nos eficaçment. 

Crea vídeos per a les xarxes socials amb el mòbil

  • Docent i descripció del taller 3 (29 de juliol de 10 a 12 h)

    Jordi Flamarich

    Amb un vídeo podem comunicar d’una manera ràpida i directa la feina que fan les entitats. Les xarxes socials, gràcies a la seva naturalesa viral, posen al nostre abast un altaveu potent per difondre el nostre missatge, en què el vídeo té cada cop un paper més protagonista. 

    En aquest taller veurem quins tipus de vídeos triomfen a les xarxes socials i aprendrem a crear-los d’una manera senzilla amb el telèfon mòbil. 

Instagram Stories per construir comunitat

  • Docent i descripció del taller 4 (29 de juliol de 18 a 20 h)

    Mònica Urrútia

    L’eina Stories és imprescindible per crear comunitat, ja que permet establir vincles amb l’audiència. Per aconseguir-ho, cal treballar una bona estratègia comunicativa.

    En aquest taller veurem quins continguts es poden publicar a Stories i descobrirem totes les possibilitats creatives que té per ajudar-te a formar una comunitat fidel i participativa. Una bona gestió d’aquesta eina pot convertir el moment que estem vivint en una oportunitat per créixer. 


30 de juliol

Eix 3: Cuidem-nos i cuidem els altres

Estem vivint una situació única que ha fet canviar la nostra vida: hi ha incertesa, por, canvis d’hàbits, pèrdues, soledat… Cal que ens cuidem i que puguem cuidar les persones que atenem. Hem de disposar d’eines per enfortir-nos, guanyar en seguretat, tenir cura de les emocions, conèixer-nos millor i aprendre a actuar a partir d’ara.

Proposem dos tallers: l’un per dotar les persones voluntàries d’eines d’autoconeixement i l’altre per introduir com s’ha de fer la tasca voluntària d’atenció en aquests temps complexos, tenint en compte les emocions i l’estat d’ànim de les persones ateses. 

Aspectes clau per aprendre a conviure amb la incertesa

  • Docent i descripció del taller 5 (30 de juliol de 10 a 12 h)

    Mercè Brey

    Ens hem vist immersos en una realitat diferent, en què la incertesa, la complexitat i la por són les protagonistes. Aprendre a conviure amb aquests elements i saber com gestionar-los ens proporciona tranquil·litat i benestar. Les persones voluntàries també han de poder gestionar les pors i les incerteses per desenvolupar la seva tasca.

Com mantenim converses i relacions a distància

  • Docent i descripció del taller 6 (30 de juliol de 18 a 20 h)

    Joana Frigolé

    Durant aquest confinament hem après noves maneres de comunicar-nos des de la distància gràcies a les possibilitats que ens ofereix la tecnologia. Tanmateix, ens hem adonat que cal aprendre noves estratègies i habilitats de relació en aquest context nou.

    Aprofundirem en estratègies de conversa que faciliten la creació d’entorns de confiança, serenitat i optimisme, tot i les limitacions pròpies del distanciament i els col·lectius de vulnerabilitat amb què es relaciona el voluntariat.

    Parlarem de com podem transformar els nostres patrons relacionals perquè siguin efectius quan la proximitat física no és possible i, també, quan hem de conversar per respectar les normes que s’han incorporat en la nostra quotidianitat: distància interpersonal, limitació del contacte físic i protecció amb mascareta.