La 23a edició de l’Escola d’estiu del voluntariat és un projecte de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) que ofereix activitats formatives gratuïtes per a persones voluntàries, coordinadors i coordinadores de voluntariat i responsables d’entitats.
Enguany l’Escola recupera el format presencial i tindrà lloc el proper 7 de juliol a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Constarà de tres tallers simultanis en horari de matí i tarda.
Conferència inicial a càrrec d’Anna Oró
Evolució i reptes de la participació a les entitats post pandèmia
La pandèmia ha posat de relleu la importància de l’acompanyament presencial en l’atenció a les persones. En el nostre dia a dia hem vist com el confinament i el post confinament ha impactat en les nostres relacions socials, en la salut emocional i moltes persones s’han plantejat les seves prioritats davant de la feina, el lloc on viure i com viure. Però, com han repercutit aquests aspectes en el dia a dia de les entitats? Han impactat sobre la participació de la ciutadania? Què ha passat amb els equips de treball a les entitats? Què ha passat amb els voluntaris i voluntàries i la relació d’aquests amb l’entitat? On radica l’essència de la participació? Quins són els elements bàsics que afavoreixen la participació en la governança d’una entitat? A l’Escola d’Estiu del Voluntariat tindrem l’oportunitat de reflexionar i compartir plegats la situació actual i els reptes del paper del voluntariat a les entitats.
- Conferenciant
Anna Oró, directora de gestió de persones i equips del Casal dels Infants
Està vinculada al Casal dels Infants des del 2001 exercint com educadora en serveis d’infants, joves i famílies en risc social.
Des del 2010 dirigeix el departament de voluntariat del Casal i a partir del 2016 s’amplia aquest departament creant la direcció de gestió de persones i equips del Casal fins a dia d’avui.
Taller 1: Obrim l’entitat al món: vídeos amb el mòbil per a les xarxes socials
Llenguatge audiovisual bàsic i codi ètic per als enregistraments
En el dia a dia de l’entitat la difusió de les tasques que realitzem s’ha convertit en un element clau per donar-nos a conèixer, comunicar qui som, què fem i sobretot quin és l’impacte que tenim a la societat. En l’entorn de les xarxes socials les imatges i els vídeos adquireixen una gran importància i el mòbil és una gran eina que ens pot ajudar a realitzar contingut de valor però, què hem de tenir en compte? Com podem utilitzar-lo de forma senzilla però efectiva?
Aprendre els aspectes tècnics bàsics i necessaris per a enregistrar i editar un vídeo de qualitat amb l’única ajuda del mòbil és l’objectiu d’aquest taller. Decidir els millors enquadraments, la durada de cada pla, retallar, afegir transicions, rètols i seguidament decidir quins són els millors formats per compartir-lo són alguns dels aspectes més destacats.
Tot això tenint en compte que a l’hora de fer un vídeo no tot s’hi val: cal respectar la privacitat de les persones que apareixen a les imatges mitjançant tècniques i consells específics per actuar amb rigorositat.
- Docent
Jordi Flamerich. Periodista i consultor en comunicació digital
És professor de Periodisme Mòbil al Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi de Periodistes de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit d’Internet i les noves tecnologies. També imparteix cursos de capacitació i ús de tecnologies 2.0 en entorns professionals.
- Continguts
- Tècnica bàsica i qüestions clau a l’hora de gravar un vídeo amb el mòbil: del plantejament inicial al rodatge.
- Codi ètic a l’hora de gravar: com mostrar la nostra feina de forma rigorosa i respectant sempre la privacitat dels participants.
- Edició d’un vídeo curt directament amb el mòbil: muntatge, rètols/títols i música.
- Compartició del vídeo a les xarxes socials: tipus de vídeos i formats més habituals.
Taller 2: Responem al canvi: les persones estan per sobre dels processos!
L’agilitat tècnica i organitzativa en la gestió de projectes i del voluntariat en temps d’incertesa i volatilitat
L’AGILITAT: fa 22 anys un conjunt de persones van dissenyar i desenvolupar una sèrie d’eines, pràctiques i entorns de treball específicament pensats per donar resposta a situacions complexes, volàtils, ambigües i d’incertesa. Ho van fer amb un manifest basat en valors i principis de treball 100% compatibles amb la gestió d’organitzacions sense ànim de lucre i projectes on participen voluntaris/es.
El taller oferirà diverses eines i estratègies aplicables a les tasques que es duen a terme a l’entitat. L’objectiu és garantir una bona adaptació a contextos canviants i variables i una participació eficaç en el conjunt de l’equip.
- Docent
Juan Antonio Gómez. Formador i consultor d’agilitat i innovació
Té més de 15 anys d’experiència com a formador i consultor d’Agilitat i Innovació. Va ser 7 anys director d’una associació d’acció social i coordinador de voluntariat. És entrenador acreditat de ScrumManager(R), formador d’AgileLeadership, consultor de programes de Transformació Agile i expert en DesignThinking. Líder i impulsor/fundador de HRAgile online i originn.es, dissenya i facilita les formacions i acompanya equips de treball. És autor del llibre “66 idees per ser Agile a HR”.
- Continguts
- Què es l’agilitat? Principis i valors.
- Eina 1: MoSCoW. La priorització de tasques.
- Eina 2: La gestió i creació de equips autogestionats. Aplicació al voluntariat.
- Eina 3: Persones motivades. Cartes de motivació per la gestió de persones.
- Eina 4: Cerimònies de Retrospectiva als equips de treball a les ONL.
- Eina 5: La presa de decisions sociocràtiques. Un pas mes enllà de la participació.
Taller 3: El poder del joc
Posem en marxa l’actitud lúdica: el joc com a eina de motivació dels equips
“Estratègia consistent a utilitzar la mecànica del joc en contextos aliens a aquest, amb l’objectiu d’incentivar un canvi de comportament de les persones o transmetre un missatge concret”. Això és el que s’entén per ludificació però, com ens pot ajudar el joc a l’hora de motivar els nostres equips? No hi ha aprenentatge sense emoció i el joc forma part del nostre ADN, és per això que és una gran eina a l’hora d’interactuar, relacionar-se, aprendre, formar-se… perquè sovint, quan ens deixem anar és quan millor connectem amb la gent que ens envolta.
En aquest taller experimentarem el poder del joc. Coneixerem els seus beneficis i veurem com el joc és un mecanisme privilegiat per a la motivació, aprenent els principals conceptes i jugant amb alguns dels recursos de ludificació més poderosos.
- Docent
Imma Marín. Fundadora i presidenta de Marinva
Mestra de formació i educadora en pedagogia lúdica de vocació. He fet del JOC un compromís personal i vital que l’ha conduit a fundar al 1995 l’empresa MARINVA amb l’objectiu de contribuir a la transformació de persones i organitzacions a través del joc. Des de fa uns anys, suma al seu saber i experiència els conceptes serious games i ludificació. És també presidenta de IPA la Internacional Play Association a Espanya.
- Continguts
- Conceptes claus sobre ludificació i joc, posant especial èmfasi en l’actitud lúdica.
- Framework M.A.G.I.C – Mètode Aplicat de Gamificació: Indicadors i Criteris.