2023_09_27 Jornades de Reflexió sobre l'acció comunitària al Departament

Dimecres 27 de setembre, a la seu del Departament de Drets Socials, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha organitzat una Jornada de treball per reflexionar sobre la situació en què es troba el voluntariat avui en dia a Catalunya. Un espai de debat que ha reunit entitats, federacions, confederacions de l’àmbit social, ambiental, cultural i comunitari i representants de l’Administració Local, que gestionen Punts de Voluntariat. L’objectiu de la trobada ha estat poder reflexionar conjuntament sobre el moment que viu el voluntariat a Catalunya i l’encaix de l’acció voluntària en la societat post-pandèmia, tot fent propostes conjuntes per avançar amb l’objectiu d’enfortir-la.

¿D’on neix aquesta Jornada?

En el darrer plenari del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària va proposar organitzar aquesta jornada de debat després d’haver escoltat diverses veus del sector mostrant certa necessitat de debatre conjuntament el present i futur de l’acció voluntària.

Repàs a l’evolució històrica del voluntariat a Catalunya

El director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs, ha inaugurat  la Jornada de treball emmarcant-la dins la necessitat de debatre conjuntament el present i futur de l’acció voluntària en la nova realitat social.

La ponència inaugural ha anat a càrrec de l’Enric Canet, activista social vinculat al Casals dels Infants per a l’Acció Social als Barris. Canet ha teixit una presentació brillant tot resseguint l’evolució històrica del voluntariat a Catalunya, incorporant i desgranant alguns conceptes vinculats –com ara la militància o l’activisme- convidant als assistents a fer una reflexió sobre l’origen, l’evolució i la projecció del voluntariat i aportant elements per al debat posterior.

Durant el transcurs de la ponència inaugural Canet ha identificat les dificultats i les transformacions que ha anat patint el concepte o idea de participació ciutadana activa i transformadora en els afers públics al llarg de la història fins arribar a l’actualitat. A més, Canet ha volgut destacar que en aquest temps post-pandèmic han sorgit un seguit d’obstacles que poden limitar o afeblir l’acció voluntària, com ara l’individualisme, el victimisme, la immediatesa, la por a l’altre, el mercantilisme, el “no hi ha res a fer” o el patriarcalisme violent i ha convidat a reflexionar-hi al respecte i cercar la manera de combatre’ls. “O el voluntariat serveix a la transformació social… o no serveix”, ha destacat Canet en les seves conclusions finals.

Debat i propostes

Un cop finalitzada la ponència inaugural, s’ha iniciat el debat entre les persones assistents, centrant les seves aportacions en relació a diferents eixos o idees, aprofundint totes elles sobre la situació social actual de la mobilització i participació ciutadana activa a Catalunya. El debat ha estat ric i plural, destacant les reflexions al voltant dels conceptes com ara l’activisme, les causes com a motor o la lluita pel Planeta; els debats vinculats a la mobilització i motivació de la joventut; les estratègies de les entitats per captar i cuidar el seu voluntariat, o les reflexions al voltant del concepte clàssic de voluntariat i la seva adaptació o no al context postpandèmic.

Del debat han sorgit també propostes de futur per enfortir l’acció voluntària en el context actual i futur, propostes que seran sistematitzades per la Direcció general d’Acció Cívica i Comunitària i treballades en el si del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya amb l’objectiu de generar, si escau, actuacions concretes que encarin els diversos reptes plantejats.

Al web www.voluntariat.gencat.cat es podrà seguir el procés complet de debat i de propostes que es puguin acabar concretant.