El 4 de desembre va tenir lloc la jornada de tancament i conclusions del projecte VERSO, en què es va fer un repàs de l’experiència i de les aportacions catalanes, i  es va animar les entitats a descobrir, compartir i transferir bones pràctiques. 

Més de quaranta persones del tercer sector, de l’Administració i del món universitari van participar a l’acte de clausura, que va ser inaugurat pel director general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, senyor Ramon Terrassa.

El projecte VERSO partia, tres anys enrere, de l’interrogant de si el voluntariat pot ajudar a millorar l’ocupabilitat dels joves i de les persones en risc d’exclusió social, per pal·liar així el greu problema de l’atur. La resposta, després de tres anys de treball, ha estat que sí. L’estudi en profunditat de pràctiques de voluntariat elaborat entre tots els socis europeus confirma aquesta hipòtesi i mostra alhora que hi ha també força aspectes a millorar.

A la jornada de tancament es va posar de manifest, i també es van presentar els tres documents elaborats pel projecte VERSO:

El primer document va ser Recomanacions polítiques, que són un recull de mesures de foment i suport al voluntariat i que haurien d’adoptar els poders públics locals, regionals, nacionals i estatals. El segon document presentat va ser el Catàleg de bones pràctiques, que és la selecció dels disset projectes de voluntariat més ben valorats; els criteris de valoració es van fixar a partir dels indicadors que van crear a l’inici del projecte els socis de coneixement d’acord amb el concepte de bona pràctica. I, finalment, el darrer document va ser el Pla d’implementació, que és la proposta de treball que ha elaborat el soci polític català, el Departament de Benestar Social i Família, per transferir a Catalunya parts o aspectes de quatre pràctiques estudiades en profunditat. En aquest sentit, es va convidar les entitats del tercer sector, que són les veritables protagonistes del treball de voluntariat, a estudiar, desgranar i compartir les experiències presentades per adaptar i adoptar aquells elements que considerin enriquidors i innovadors per millorar el treball de voluntariat que realitzen.

L’acte, que es va celebrar al Palau Centelles de Barcelona, va comptar també amb una taula rodona de debat i reflexió entorn de l’ocupabilitat de les persones usuàries, l’aprenentatge de les voluntàries i les propostes de futur. En aquest espai hi van participar les cinc entitats catalanes seleccionades al projecte VERSO: Fundació Ared, Voluntaris en Assessoria Empresarial (VAE), Fundació Èxit, Associació Punt de Referència i Casal dels Infants per a l’Acció als Barris.