El passat divendres 11 d’abril va tenir lloc la Jornada de treball amb els ens locals en la qual es va donar a conèixer el projecte de Llei de voluntariat i el II PNAV, així com els serveis i recursos de la DGACC que poden acompanyar el seu desenvolupament a nivell local.

 

La Jornada de treball, impulsada per la DGACC, es va desenvolupar al llarg del matí a la Casa de Mar de Barcelona amb la presencia de 54 representants de diferents ens locals, entre ells els representats de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació Catalana de Municipis (FCM) -membres del Consell de l’Associacionisme el Voluntariat de Catalunya (CAVC)-, que també van acompanyar el director general de Acció Cívica i Comunitària, Sr. Ramon Terrassa, en la presentació i al llarg de la jornada.

La jornada va constar de dues parts diferenciades: el projecte de Llei dl voluntariat i el II Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat de Catalunya (PNAV), i la seva implementació territorial.

El Director General va fer èmfasi -abans de donar pas a l’explicació en profunditat dels continguts de la jornada- que tant la Llei com el mateix Pla Nacional, han estat treballats amb les entitats en el marc del CAVC, on estan representats tots els àmbits del voluntariat, així com els ens locals ( a través de la ACM i la FCM), els representats sindicals i les organitzacions empresarials. Els representants del món local van voler subratllar la necessitat de la independència del voluntariat dels poders públics, així com la necessitat d’estar atents a les singularitats de cada territori.

Seguidament Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, va explicar l’estat del projecte de llei i els pròxims passos a seguir un cop el ple del Parlament va donar via lliure perquè continuï la seva tramitació parlamentària el passat dia 9 d’abril. Durant la seva intervenció es va desgranar el contingut del projecte de Llei fent èmfasi en el fet que la iniciativa va néixer de la necessitat expressada pel sector associatiu, a través del Consell de l’associacionisme i el voluntariat de Catalunya (CAVC) i que els objectius són crear un marc jurídic global que contribueixi a reforçar i preservar el model català de voluntariat, que defineixi “amb claredat” què és voluntariat i què no ho és, i que actualitzi els drets i deures del voluntariat i de les organitzacions, que a la vegada permeti “assegurar la qualitat” en el seu desenvolupament. A més, es va remarcar que el text base del projecte de Llei ha estat treballat amb les entitats en el marc del CAVC, on estan representats tots els àmbits del voluntariat, així com els ens locals (a través de l’ACM i la FCM), representats sindicals i de les organitzacions empresarials. A continuació, va sorgir un debat força interessant i enriquidor on es va poder conèixer i donar resposta a les inquietuds, dubtes i aclariments que els representants dels ens locals tenien al respecte l’articulat de la llei i la seva repercussió.

A la segona part de la Jornada, l’Eva Ribera, la Cap de Servei de Promoció de l’Associacionisme i el Voluntariat, va explicar el seu origen, la seva durada bianual, l’estructura i els objectius marcats, així com les mesures previstes i el pla de treball, pendent de ratificar per acord de Govern.

Seguidament Araceli Crespo es va fer càrrec de presentar possibles escenaris de treball del PNAV des del món local i per finalitzar la Jornada, va explicar els programes i serveis que des de la Generalitat de Catalunya es posen el servei de les entitats i associacions d’arreu de Catalunya i que, per tant esdevenen una eina de primera magnitud per als tècnics i responsables dels ens locals que donen suport a l’associacionisme i el voluntariat.

A continuació es va mantenir una reunió amb els responsables de Punts de Voluntariat de l’Àmbit local de cara a iniciar un treball en xarxa que permeti compartir estratègies.

Podeu consultar les presentacions de la jornada a:

 El projecte de llei de voluntariat
 II PNAV
 Recursos i serveis de la Generalitat de Catalunya entorn l’associacionisme i el voluntariat