L'Anna Vicente, presidenta de la Fundació Ateneu Sant Roc, va explicar el projecte guanyador.

El Departament de Drets Socials ha celebrat el Dia Internacional del Voluntariat, amb un acte a la sala La Paloma de Barcelona, en el decurs del qual s’han lliurat el 30è Premi Voluntariat i els Premis Civisme.

La vetllada, presidida pel conseller Carles Campuzano i Canadés, és un reconeixement públic a totes aquelles persones i entitats que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques en els diferents àmbits de voluntariat i civisme i que contribueixen a fer una societat més justa i solidària.
Durant l’acte, s’ha reconegut especialment el paper de les persones voluntàries, i s’ha projectat un vídeo que recull en primera persona l’experiència voluntària. Podeu veure el vídeo en aquest enllaç.

30a edició del Premi
El Premi Voluntariat neix l’any 1993 i es convoca anualment des del Departament de Drets Socials, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. El guardó és una mesura de reconeixement del voluntariat recollida en el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat.


El Premi té la finalitat de fer visible un reconeixement social i institucional de l’acció voluntària a Catalunya amb la voluntat de premiar projectes, programes o iniciatives excel·lents en relació amb alguna temàtica concreta relacionada amb el voluntariat. A més a més del reconeixement, el premi esdevé un referent per a la resta d’entitats perquè puguin ser impulsores, promotores o inspiradores de futures iniciatives o projectes.

Una nit on s’ha reconegut el paper del voluntariat
Així aquest any, el dia 4 de desembre a les 19h, a La Paloma de Barcelona, es va fer l’acte oficial d’atorgament dels Premis Voluntariat 2023. Ha estat difícil la tria, però finalment el jurat va acordar:

  1. Dinamització comunitària per a la cohesió social de Sant Roc”, de la Fundació Ateneu Sant Roc, ha estat guardonat amb el 1r premi, dotat amb 10.000 euros. Aquesta fundació treballa per afavorir la cohesió social del barri de Sant Roc de Badalona, conjuntament amb els seus veïns i veïnes, a través de la promoció de diversos projectes educatius, socials i culturals adreçats a infants, joves i adults, tot incidint de manera especial en els col·lectius en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social. Podeu veure el vídeo resum del projecte en aquest enllaç.
  2. El jurat ha concedit el 2n premi, amb un import de 6.000 euros, al programa “Voluntariat per a la prevenció del suïcidi”, de la Fundació Ajuda i Esperança. La missió d’aquest projecte és oferir atenció social en un marc de total anonimat i confidencialitat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i el benestar emocional de les persones que viuen situacions de solitud, incomunicació o que generen un patiment, contribuint així a crear una societat més solidària, acollidora i resilient. Si voleu veure el vídeo resum del projecte, podeu fer-ho en aquest enllaç.
  3. Amb una dotació de 4.000 euros, el 3r premi ha estat per AVES (Asociación Voluntarios para Enfermos Sanables), pel projecte “Grups d’Ajuda Mútua i Espais de Suport en el Dol”. L’objectiu d’aquesta iniciativa és acompanyar a les persones durant els seus processos de dol amb la finalitat que puguin sentir-se acollides i sentides davant de la dificultat de viure després d’una pèrdua. Podeu veure el vídeo resum del projecte en aquest enllaç.

Per més informació, podeu consultar la nota de premsa que ha fet el Departament de Drets Socials.