• Inici
  • La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és un esdeveniment solidari de primera magnitud a Catalunya, en el qual, sota la coordinació de la Fundació La Marató de TV3, actuen múltiples agents socials per a l’acompliment de la finalitat anual a la qual està destinada.

La feina de la Fundació La Marató de TV3, rep un important suport de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC), que s’encarrega de les tasques de:

  • Captació, organització i formació prèvies del voluntariat participant, així com de la coordinació d’aquest col·lectiu el mateix dia de La Marató.
  • Col·laboració en la campanya de sensibilització i mobilització ciutadana que es du a terme en els mesos previs a La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.

Quan a la sensibilització ciutadana, la col·laboració de la DGACC es concreta en:

  • “Pinta La Marató de TV3”: concurs de murals sobre La Marató adreçat als centres d’ensenyament secundari. La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària participa com a membre del jurat, i posteriorment gestiona i es fa càrrec de l’atorgament del premi al grup classe guanyador, que consisteix en un cap de setmana en un alberg de la xarxa d’albergs de Catalunya.

Hi ha més de 1.500 persones voluntàries a tot Catalunya que fan possible atendre les trucades telefòniques i la resta de tasques que calen fer per al bon funcionament de les seus (servei d’ordre, canvis de sala, servei d’àpats, servei de guarda-roba, atenció als convidats, caps de taula, separadors, missatgers, etc.).

Al voltant de 40 treballadors de la DGACC fan possible la coordinació de les diferents tasques a les diverses seus.

Totes les edicions compten amb la col·laboració especial de les entitats de voluntariat de la Creu Roja Catalunya. També des de l’any 2007, les seus disposen de voluntariat de la Fundació Bancària “la Caixa” (voluntariat corporatiu).

  • Qui pot participar en La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio?

    Totes les persones més grans de 18 anys que vulguin participar en alguna de les tasques que realitzen les persones voluntàries.

  • Quines tasques es duen a terme?
    • Atenció telefònica: la tasca consisteix a atendre les trucades de particulars i empreses que volen fer donatius.
    • Caps de taula: aclareixen els dubtes de la filera de telefonistes que tenen assignada i en recullen les butlletes.
    • Missatgers: són els encarregats de completar el circuit de les butlletes i la logística.
    • Separadors: reben totes les butlletes amb donatiu i fan una primera separació de les butlletes, ja que cal revisar-les totes.
    • Servei d’àpats: s’encarreguen de preparar el menjar.
    • Servei d’ordre: vetllen perquè les persones voluntàries es desplacin per la seu amb el màxim ordre i silenci.
    • Atenció a convidats: l’objectiu és assessorar-los en la seva tasca de telefonistes.
  • Com s’hi pot participar?

    A títol personal mitjançant el web del voluntariat per a La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio en el període d’inscripció, normalment, durant el mes d’octubre. Sempre es publiquen les dates de l’inici i la finalització de les inscripcions.

  • Cal fer formació prèviament? Quan?

    Sí que cal fer formació prèvia abans de participar en La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. És necessari rebre la informació detallada per fer correctament la tasca assignada el dia de La Marató de TV3, així com conèixer-ne el funcionament general.

  • La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, edició 2022: Salut Cardiovascular

    El programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio es farà el diumenge 18 de desembre i estarà dedicat a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

    Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular, artèries i venes, són la principal causa de mort als països desenvolupats: segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, van causar prop de 18 milions de morts el 2019, que representen el 32% del total de defuncions mundials. Aquestes xifres de mortalitat se sumen al seu caràcter crònic, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats. Tot això les converteix en el principal problema actual de salut pública.

    Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents, entre d’altres, són la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi, l’angina de pit, l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l’accident cerebrovascular o ictus. Algunes d’aquestes malalties no tenen símptomes i la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació. D’aquí que la prevenció sigui un factor clau, com indiquen els experts. I, és que, tot i que en els problemes de salut cardiovascular hi ha implicats factors de risc com l’edat, el sexe o la predisposició genètica, els hàbits de vida saludables i les eines de prevenció dirigides als joves sans i a la població de risc són de gran utilitat per reduir-ne l’afectació.

    La sensibilització i la divulgació sobre la salut cardiovascular, juntament amb l’impuls de la recerca científica, seran els objectius de la 31a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que desplegarà la seva campanya al llarg d’aquest any i tindrà com a punt culminant el programa del 18 de desembre. Catalunya disposa d’una xarxa sòlida de grups de recerca en malalties cardiovasculars, que, gràcies al fons recaptats, podran aportar avenços en la prevenció, el tractament i el pronòstic d’aquestes malalties amb l’objectiu de millorar l’esperança i la qualitat de vida de les persones afectades.