La Marató de TV3 és un esdeveniment solidari de primera magnitud a Catalunya, en el qual, sota la coordinació de la Fundació La Marató de TV3, actuen múltiples agents socials per a l’acompliment de la finalitat anual a la qual està destinada.

La feina de la Fundació La Marató de TV3, rep un important suport de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC), que s’encarrega de les tasques de:

 • Captació, organització i formació prèvies del voluntariat participant, així com de la coordinació d’aquest col·lectiu el mateix dia de La Marató.
 • Col·laboració en la campanya de sensibilització i mobilització ciutadana que es du a terme en els mesos previs a La Marató de TV3.

Quan a la sensibilització ciutadana, la col·laboració de la DGACC es concreta en:

 • “Pinta La Marató de TV3”: concurs de murals sobre La Marató de TV3 adreçat als centres d’ensenyament secundari. La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària participa com a membre del jurat, i posteriorment gestiona i es fa càrrec de l’atorgament del premi al grup classe guanyador, que consisteix en un cap de setmana en un alberg de la xarxa d’albergs de Catalunya.

Hi ha més de 2.000 persones voluntàries a tot Catalunya que fan possible atendre les trucades telefòniques i la resta de tasques que calen fer per al bon funcionament de les seus (servei d’ordre, canvis de sala, servei d’àpats, servei de guarda-roba, atenció als convidats, separadors, missatgers, etc.).

Al voltant de 40 treballadors de la DGACC fan possible la coordinació de les diferents tasques a les diverses seus.

Totes les edicions compten amb la col·laboració especial de les entitats de voluntariat de la Creu Roja Catalunya. També des de l’any 2007, les seus disposen de voluntariat de la Fundació Bancària “la Caixa” (voluntariat corporatiu) que, en el cas de Barcelona, s’incorpora com a grup principal al servei de telèfon-ordinador.

També hi participen voluntaris corporatius d’empreses col·laboradores de La Marató de TV3 (Price Whaterhousecoopers, Movistar, etc.) i de la Generalitat de Catalunya a través del programa de voluntariat corporatiu.

 • Qui pot participar en La Marató de TV3

  Totes les persones més grans de 18 anys que vulguin participar en alguna de les tasques que realitzen les persones voluntàries.

 • Quines tasques es duen a terme?
  • Atenció telefònica: la tasca consisteix a respondre al telèfon de recaptació de donatius.
  • Caps de taula: són els responsables de recollir les butlletes i aclarir els dubtes de la filera de telefonistes que els assignem.
  • Missatgers: són els encarregats de completar el circuit de les butlletes i la logística.
  • Separadors: reben totes les butlletes amb donatiu i són els encarregats de fer una primera depuració de les butlletes. Cal que revisin totes les butlletes que arriben.
  • Servei d’àpats: s’encarreguen de preparar el menjar.
  • Servei d’ordre: l’equip del servei d’ordre és el responsable d’ajudar els voluntaris a moure’s dins les seus.
  • Servei de guardaroba: s’encarreguen de recollir, guardar i tenir cura de les pertinences que lliurin el voluntaris quan arriben a les diferents seus.
  • Atenció a convidats: l’objectiu és assessorar-los en la seva tasca de telefonistes.

 • Com s’hi pot participar?

  A títol personal mitjançant el web del voluntariat per a La Marató de TV3 en el període d’inscripció, normalment, durant el mes d’octubre. Sempre es publiquen les dates de l’inici i la finalització de les inscripcions.

 • Cal fer formació prèviament? Quan?

  Sí que cal fer formació prèvia abans de participar en La Marató de TV3. És necessari rebre la informació detallada per fer correctament la tasca assignada el dia de La Marató de TV3, així com conèixer-ne el funcionament general.

 • La Marató de TV3, edició 2021: Salut Mental

  El programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio es farà el diumenge 19 de desembre i estarà dedicat a un grup de problemes de salut molt comuns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn.

  Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l’espectre autista o els de l’aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.

  Els experts assenyalen que hi ha una gran varietat de trastorns mentals i cadascun presenta manifestacions diferents. Afirmen que, en la majoria de casos, no estan completament aclarides les causes que influeixen en la seva aparició, evolució i pronòstic. Tanmateix, s’ha comprovat que hi ha implicats múltiples factors que poden interactuar amb un entorn desfavorable o estressant. Aquestes influències modifiquen els mecanismes cerebrals que regulen els processos psíquics que permeten fer una vida satisfactòria i autònoma. Per això, es treballa des d’una perspectiva integral i comunitària de la salut mental, en què els elements biopsicosocials són presents.

  En funció de les dades d’incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d’aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l’etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L’esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d’una depressió. 

  S’estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten un problema de salut mental. Es tracta, doncs, de malalties molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt elevada, si es tenen en compte els anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.

  La recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l’esperança de vida de les persones.  

  Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental. Cal recordar que, a causa de la situació d’excepcionalitat que va provocar la irrupció de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 l’any 2020, el Patronat de la Fundació va decidir dedicar La Marató d’aquell any a la Covid-19 i posposar l’edició de la salut mental a l’any 2021.