El dimarts 14 de desembre es van lliurar els XVIII Premis Voluntariat i el Premi Eliseu Colomer 2010, dotats amb 26.000 euros

El 14 de desembre es van lliurar els XVIII Premis Voluntariat i el III Premi Eliseu Colomer, durant l’acte central de celebració del Dia Internacional del Voluntariat 2010, que va tenir lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona, i que va ser conduït per Agnès Marquès

L’acte de celebració del Dia Internacional del Voluntariat es va organitzar de manera conjunta entre el Departament de Governació i Administracions Públiques, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació Catalana de Voluntariat Social i, per primera vegada, la Diputació de Barcelona.

Els Premis Voluntariat 2010 són un reconeixement als projectes de promoció del voluntariat que excel•leixen per la seva qualitat, amb la finalitat de promocionar i millorar l’acció voluntària i la seva valoració social.

El jurat, format per Xavier Garriga i Cuadras, president del jurat en absència del conseller de Governació i Administracions Públiques, Ramon Vílchez i Enríquez, secretari del jurat, Eva Ribera Sendra, cap del Servei del Promoció de l’Associacionisme i el Voluntariat, Francina Alzina en representació de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), Jordi Escoda i Cusidó en representació de Minyons Escoles i Guies de Catalunya, Roger Gili en representació de l’Associació Hàbitat-Projecte Rius, i Carmen García Rojo en representació de l’Associació Antisida Catalunya, va guardonar els projectes següents:
En la modalitat d’àmbit nacional: Programa de parelles lingüístiques juvenils, de la Plataforma per la llengua: Col•lectiu l’Esbarzer, amb una dotació de 12.000 €.
En la modalitat d’àmbit local/comarcal: projecte Nous Voluntaris de l’Associació Down Lleida, amb una dotació de 8.000 €.

Dels projectes presentats a les modalitats d’àmbit nacional i d’àmbit local/comarcal van sortir els 10 finalistes, que van passar a la votació popular:
L’experiència no es jubila: un voluntariat innovador, de VAE.
Per i per a la solidaritat: projecte de cooperació internacional, presentat per l’Associació Amputats Sant Jordi.
El projecte Xarxa de seguiment ibèric del litoral marí, presentat per la Fundació Privada Mar.
El projecte Respirs i respirs flotants per a nens/es i joves amb sordceguesa, presentat per APSOCECAT.
El projecte Lligam: participació activa dels afectats per malalties reumàtiques, presentat per l’entitat Lliga Reumatològica Catalana.
El projecte Teràpies naturals per a la inclusió social de sectors desfavorits de la societat, presentat per l’entitat ADAMA.
El projecte Jo també sóc voluntari, presentat per l’Associació Amputats Sant Jordi.
El projecte Col•labora, presentat per l’entitat Ei! Casc antic – Espai d’inclusió i formació.
El Projecte de voluntariat en l’atenció a les drogodependències El taller d’activitats, presentat per ABD. Associació benestar i desenvolupament.
El projecte Programa CROMA, presentat per la Fundació Autònoma Solidària.
El guanyador de la modalitat de votació popular va ser el projecte Teràpies naturals per a la inclusió social de sectors desfavorits de la societat, de l’entitat ADAMA, amb el 42% del total de vots vàlids, amb una dotació de 6.000 €.

El Premi Eliseu Colomer té com a objectiu fomentar en la gent gran activa les activitats de voluntariat, dins del marc d’una associació, adreçades a la recuperació dels valors socials, culturals i de ciutadania i a la seva difusió, en l’àmbit territorial de Catalunya.

El jurat, format per Josep M. Civis, secretari d’Acció Ciutadana,
Xavier Garriga, director general d’Acció Comunitària, Violant Mascaró, directora general d’Acció Cívica, Ramon Vílchez, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Salvador Casals, representant de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Àngel Sánchez, representant de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), i Josep M. Bosch, representant del Consell de la Gent Gran de Catalunya, va guardonar els projectes següents:
El projecte guanyador del 1er Premi Eliseu Colomer 2010 va ser Petits arranjaments a les llars de les persones grans, presentat per la FUNDACIÓ PRIVADA AVISMÓN-CATALUNYA, amb una dotació de 6.000 €.
El projecte que va guanyar el segon premi va ser L’experiència no es jubila: un voluntariat innovador, presentat per l’entitat VAE-VOLUNTARIS ASSESSORIA EMPRESARIAL, amb una dotació de 4.000 €.

L’acte va comptar amb l’actuació Nec2.0, que va posar el punt final als actes de celebració del Dia Internacional del Voluntariat.