Ahir va tenir lloc a Mataró la 17a Trobada de Punts de voluntariat local de Catalunya, on hi van participar una trentena de persones representants de 19 punts d’arreu de Catalunya. La directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, va donar la benvinguda recalcant la importància de realitzar jornades com aquesta per fer xarxa i posar en comú reptes compartits.

Un cop més, la trobada va servir per compartir experiències, vivències i projectes. També per debatre i buscar solucions als desafiaments que es plantegen avui en dia en relació al voluntariat i les entitats, així com per traçar estratègies conjuntes amb l’objectiu de potenciar l’acció voluntària com una de les formes de participació més transformadores.

L’acollida la va realitzar el punt de voluntariat de Mataró fent balanç de la seva actuació a la ciutat mostrant dos projectes de voluntariat: per una banda el Lecxit, un programa de la Fundació Bofill a tres bandes (escoles, biblioteques i punt de voluntariat) per millorar les aptituds de lectura i d’aprenentatge en infants, i per altra banda el cas de la posta d’ous de la tortuga Babaua l’any 2018 a les seves platges.

A més, punts de voluntariat com el del Segrià o el de la Noguera, van presentar projectes vinculats al foment de l’associacionisme, per dinamitzar entitats i veïns, i van posar sobre la taula la qüestió del voluntariat en una situació de post-pandèmia. Finalment també hi va haver espai per parlar i resoldre dubtes sobre la futura Llei del foment de l’associacionisme i el seu impacte sobre el món local.

D’aquesta manera la Trobada es consolida com un espai viu i enriquidor on, a més a més de posar-se cara, també posar en comú i intercanviar bones pràctiques, casos d’èxit, incerteses o preocupacions.

Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya

Els Punts de voluntariat local de Catalunya són un servei municipal o comarcal que informen i assessoren tant a les entitats sense ànim de lucre del territori com a les persones que estan interessades a fer voluntariat.

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària dona suport a la tasca de dinamització i foment del voluntariat dels Punts de Voluntariat Local mitjançant el Contracte Programa amb els equips tècnics de la Subdirecció general de Cooperació i Social Voluntariat, que assessora i acompanya les tasques dels Punts de Voluntariat.