L’any passat la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària va impulsar i programar un seguit de jornades de formació que tenien per objectiu formar i sensibilitzar les entitats sobre el valor i els beneficis de millorar la comunicació aplicant criteris de transparència. Aquestes primeres formacions tenien per objectiu donar a conèixer la Guia d’autoavaluació de la transparència a les entitats sense ànim de lucre, i el seu funcionament i utilitat a les entitats.  

Després de la primera fase i amb la posada en marxa de la  Plataforma  TransparENT, una eina basada en la Guia , i elaborada pel Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB amb el suport de la Generalitat de Catalunya, al llarg d’aquest any 2016 i per donar continuïtat  a aquesta acció, s’han realitzat arreu del país fins a 10 sessions de formació sobre l’us i funcionalitats de l’aplicatiu la plataforma web.

La web TransparEnt posa a l’abast de les entitats una eina que els permet, no només fer la diagnosi de la seva transparència sinó també indicacions per a poder millorar-la i obtenir documents d’autoacreditació.

Els indicadors i criteris establerts han estat pensats perquè les organitzacions sàpiguen quins documents han de publicar i de quina manera ho han de fer perquè siguin comprensibles, de forma que la comunicació afavoreixi la participació tanht dels propis membres de l’entitat com de la ciutadania. 

Les ciutats que han acollit les jornades de formació han estat: Lleida, Tarragona, Reus, Figueres, Girona, Olot, Vic i Sabadell.