civ
Foto: Imatge de Anna(kropekk_pl) en Pixabay

L’acció voluntària és el conjunt d’activitats dutes a terme per una o diverses persones voluntàries en el marc d’un projecte d’interès general orientades al bé comú. Estan inspirades en el respecte pels principis de no-discriminació, solidaritat, pluralisme i la convivència en una societat democràtica per millorar la qualitat de vida d’altres persones o la col·lectivitat, i volen donar resposta a les necessitats, els problemes i els interessos de la societat. En les accions voluntàries no s’hi inclouen les lligades a una relació laboral, funcionarial o mercantil, ni les remunerades o les derivades d’una obligació jurídica. Totes elles es fan des d’una entitat voluntària, entitat privada sense ànim de lucre que porta a terme activitats d’interès general, que ha decidit que la participació voluntària de la ciutadania és un valor imprescindible en la seva missió per assolir les seves finalitats i que ha elaborat un pla de voluntariat que defineix i emmarca el valor i els espais de l’acció voluntària en l’entitat.

El curs d’iniciació al voluntariat (CIV) està pensat i adreçat a les persones majors de 16 anys que tinguin interès per apropar-se a l’acció voluntària o a iniciar un procés de formació en aquest àmbit i té com a objectiu donar a conèixer la realitat i el sentit del voluntariat a totes les persones interessades a incorporar-se en alguna organització de voluntariat o que ho han fet fa poc. Explica els diferents àmbits de l’acció voluntària, com és el perfil de la persona voluntària o el paper participatiu del voluntariat, els drets i deures del voluntariat o el procés de participació en l’entitat entre d’altres temes.

El curs d’iniciació al voluntariat té dues modalitats: la modalitat presencial (12 hores) i la modalitat en línia (18 hores) que s’imparteix per mitjà de l’Aula virtual del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat.

Dins de voluntariat.gencat.cat teniu l’agenda de tots els cursos que teniu a la vostra disposició. I si voleu començar el curs enfeinats aquí teniu l’enllaç per fer l’inscripció als propers cursos.

El Curs d’Iniciació al Voluntariat (CIV) és una formació bàsica que esdevé la porta d’entrada al món del voluntariat. Té com a objectiu donar a conèixer la realitat i el sentit del voluntariat a les persones interessades que es volen incorporar a una entitat sense ànim de lucre, o que ho han fet fa poc. El curs, que forma part del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat (PFAV), Les formacions es realitzen de forma asincrònica durant cinc setmanes a través de l’Aula Virtual del PFAV i les inscripcions s’han de realitzar mitjançant formulari.

Es tracta d’una aposta de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) per tal que qualsevol persona interessada en iniciar-se a l’acció voluntària tingui disponible aquesta formació per fer a distància des d’on vulgui i de forma totalment gratuïta.

Pots fer la teva inscripció mitjançant aquest formulari d’inscripció.

Continguts del CIV

El voluntariat

 • Definicions
 • Característiques
 • Àmbits de l’acció voluntària
 • Entorn i context històric

La persona voluntària

 • Què ens motiva a fer voluntariat?
 • El perfil de la persona voluntària
 • La participació: element fonamental de l’acció voluntària
 • Drets i deures de la persona voluntària

L’organització del voluntariat

 • Coneixement de l’entitat i del seu ideari i/o projecte d’acció
 • Compromís amb l’entitat
 • Articulació entre la persona remunerada i la persona voluntària
 • El procés de participació en l’entitat
 • El treball en equip